Een kijkje in Nieuwerkerk vroeger

Deze zomer is er sinds half mei weer een leuk ommetje met raamexpo in Nieuwerkerk te zien. Dat weer in de oude kern, langs de Kerkring. Naast een serie van de oudste foto`s, die te vinden waren, van rond 1900 ook een aantal bijzondere nog oudere tekeningen en etsen die een beeldend kijkje geven in nog eerdere tijden. Echt vroeger was het niet heel gebruikelijk om allerlei straattaferelen te tekenen, zo is er evengoed, ‘op locatie’, een aardig redelijk waarheidsgetrouw inkijkje vanaf maar liefst ca. 1600.
De oudste echte afbeelding die er bij hangt is van ca 1620, en er is een kaart van 1560 waarop de kerk klein, enigszins personalized, is afgebeeld. Bekend is dat ook Nieuwerkerk al zeer oud is. Van de eeuwen verder terug is er echter vaak weinig nagebleven. Foto`s of tips van hele oude sporen in huizen of tuinen etc. blijven van harte welkom. De expo kan sowieso, als er weer wat marge is, tijdens het seizoen nog wat verdere uitgroeien.


Het ommetje loopt langs de Kerkring. Een intro en de hoofdmoot van de expo achter de ramen van Hebron en buren Kerkring 1-7 (op de foto links) en vandaar uit een spikkelroute rond de ring. Ook hangen er een aantal afbeeldingen achter de ruiten van de glazen verbindingsghang van de centrale kerk.
Alles bij dag en avond, vrij te bekijken.


Van allerlei om meer te lezen bij de expo.
Ook dit jaar loopt er in Ons Eiland, nu zelfs wekelijks, een rubriek met geïllustreerde nieuwtjes over de expo. Hier de afleveringen die over Nieuwerkerk gingen. darnaast worden er ook, aldoende, linkjes naar interesante sites verzameld.


Rubriek Ons Eiland over de ontwikkeling het maken van kaarten. Zo ook gebruikt voor de kaart van Schouwen-Duiveland uit de atlas van Bleau uit de 17e eeuw.

 

Klik evt. HIER voor de pagina in de krant zelf.


Extra info bij locatie Hebron en buren


Rubriek in Ons Eiland over de start van het ommetje, half mei 2019.


Rubriek in Ons Eiland over veel vroegere tijden in Nieuwerkerk. Toen nieuws.

Klik HIER voor de pagina in de krant zelf.

Van de heer Kesteloo, die ongelofelijk veel over Nieuwerkerk heeft nageplozen, leerden we intussen dat we een versie hebben overgenomen, die niet klopt. De beruchte brand van de kerk was rond 1578, toen er, o.a. in Nieuwerkerk, is huisgehouden door de muitende soldaten van Mondragon. (80 jarige oorlog.)
Hoffer, die pas in 1589 is geboren, is of erg fantasierijk geweest met zijn tijdsbepaling en oorzaak, of er is in zijn tijd sprake geweest van een bliksempinslag, die verder niet officieel, als ramp, geregistreerd lijkt.


Rubriek in Ons Eiland vlak voor Koningsdag.
Feesten ter ere van de koning of koningin werden natuurlijk ook in het pre-fotografie tijdperk gevierd. Ter gelegenheid van Koninsdag nu dit leuke kijkje van slechts 110 jaar oud.

Klik HIER voor de pagina in de krant zelf. 


Binnen de Kerkring, vvormalige muziektentCompacte geschiedenis van de, centrale, Johanneskerk.
Een kerk is nooit het oudste gebouw dat in een plaats is neergezet, er moet immers al een aardige kern zijn wilde men er een bouwen. Het is wel vaak het eerste stenen gebouw en vaak wordt aan dezelfde plek vastgehouden, bij uitbreiding of bij herbouw na brand etc. Zo is de kerk vaak een letterlijke leidraad bij een inkijkje in de geschiedenis van een plaats. Zo ook bij Nieuwerkerk. Er is veel meer over te zeggen en nog meer over bijeen te sprokkelen, maar via Wikipedia is vaak al het nodige inleidende te vinden door anderen gedaan. Er kunnen altijd fouten in geslopen zijn.
Klik HIER voor: nl.wikipedia.org/wiki/Johanneskerk_(Nieuwerkerk)


Het kerkplein bij elkaar gezocht door Wim Kesteloo

Klik HIER voor de link naar het uitgebreide stuk dat op internet te lezen is.


 

 


PR over deze editie (deels nog komend)
www.vvvzeeland.nl
www.debadkrant.nl
Diverse malen via de rubriek in Ons Eiland
www.facebook.com/nieuwerkerkNU
www.facebook.com/groups/Nieuwsuutnieuwerkerk/
m.facebook.com/Nieuwerkerk-Bruist-321211271308745
www.facebook.com/Zalig-Zeeland-1545405649038250/
DuivelandNieuws www.facebook.com/groups/1792102347678181/
In het programma van Nieuwerkerk Bruist.
Kruiselings door vermelding bij verschillende routes dat ze deel zijn van een serie in meer kernen.
Extra poster (met route) bij bakkerij Ten Hove.