Intro en route

Bij de expo over WO-l is er deze aparte pagina met verschillende soorten extra info. Deze pagina zal so wie so ook nog doorgroeien tijdens de expo.

Hier:
-Een kleine, algemene introductie en de route hieronder.

-De krantenartikelen die op straat misschien wat lastig rustig helemaal te lezen zijn of niet eens helemaal op het paneel konden. Klik HIER om daar direct te komen.
-Meer Expo Online, een verzameling over kleinere kernen met incidentele foto`s. Inzendingen zijn welkom. Klik HIER.
-Linkjes naar sites met meer info over WO-l in het algemeen, in Zeeland, op S-D en, pril, op N-B. Hier ook een verslag en een dagboek van twee mensen die er midden in zaten. Klik HIER.


Tot en met 11 november liep er op Schouwen-Duiveland een uitgebreide, extra gelegenheidsroute ‘O kijk, die foto`s van WO-l hier, 1914-1918’ t.g.v. 100 jaar Wapenstilstand op 11 november a.s. Hierbij zijn weer oude foto`s te zien, achter ramen bij de locatie waar ze indertijd gemaakt zijn, waardoor ze een echt inkijkje in die tijd geven.

Nederland was neutraal, maar had er zeker wel mee te maken. Enerzijds ging het leven gewoon door, anderzijds werden hier, net zoals in, met name, andere zuidelijke plaatsen, vele Belgische vluchtelingen opgenomen, lagen mannen vier jaar lang her en der in Nederland ‘paraat’, dus mensen van het eiland elders en mensen van elders hier, wat bepaald impact had, en er waren slachtoffers door verdwaalde bommen en mijnen. Maar ook zijn er allerlei foto`s van een vrolijk volksfeest in het centrum van Zierikzee en van toneeloptredens georganiseerd om fondsen te werven om steun te geven.

   

Er was een raamexpo in Haamstede, in Brouwershaven en een uitgebreide route in Zierikzee met foto`s op hun locatie plus online een verzameling van losse foto`s en berichtjes betreffende de andere kernen op S-D en van enkele kernen op N-B. Er is echter nog niet van elke kern een foto en inzendingen daarvan en van meer zijn van harte welkom. Zo is er recent een dagboek met een kleine fotoverzameling van Marien Wandel aangeboden, toenmalig dienstplichtige uit Nieuwerkerk. Dit alles staat nu ook hier op de site. Er zijn zowel foto`s van zijn verloven thuis als van zijn legerplaatsen elders in Zeeland. Ook is er intussen een artikeltje te lezen over mini-interviews met een aantal Belgische toeristen v.a.v. de expo.
De expo is, bij dag en avond, vrij te bekijken. Klik HIER voor de speciale pagina over deze expo over WO-l hier. Daar de route, het interview bij ‘De stukken uit de expo’ en het interview bij ‘Linkjes naar meer over WO-l’ en veel meer.

   

 

Ter impressie hier de routes die er waren.


In elke volgorde te bekijken.

Haamstede: Kloosterweg 18, ramen zorgcentrum De Duinen – Duinpan (een serie). Met terrasje om de info op de site te lezen
Brouwershaven: Haven NZ 38, ramen het Tonnenmagazijn (een serie). Met buitenbankjes om de info op de site te lezen.
Zierikzee: van VVV tot AH, hieronder een aparte gespecificeerde kaart en lijst met adressen van de locaties.
Okijkhier.nl: Online een verzameling losse foto`s en artikeltjes over andere kernen.

Zierikzee:
Zes series foto’s 
langs totaal 2,4 km met onderweg park- en kadebankje om de extra info op de site te lezen.
-Lange Nobelstraat 28 (AH)

-Havenpark 5 (ElectroWorld)
-Havenpark 18
-Kraanplein 22
-Nieuwe Haven 7 e.o. (VVV) 
-St-Domusstraat 51-53 (Sint Jacobshofje)
-Kerkhof 3 (Bioscoop FiZi)
-en weer naar de Lange Nobelstraat