Monumentale Bomen

Intussen sparen we nu o.a. oude foto`s voor een nieuwe, extra editie ‘O kijk, oude foto`s van de monumentale bomen hier!’. Hiervoor hopen we ook op inzendingen uit familiealbums met oude jeugdfoto`s van bomen, die nu monumentaal zijn, uit achtertuinen (foto`s vanaf 40 jaar oud zijn welkom). Er blijken al monumentale op foto`s uit de huidige expo te staan. Deze krijgen eigen aandacht, ook met een eigen expo-editie en er is een boekje over hen, met route, info en afbeeldingen in de planning. 

Op Monumentendag S-D 2018 deelden we, bij de speciale kraamexpo`s op het Kerkplein in Zierikzee, routeflyers uit met de lopende route ‘O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier!’ en met een route ‘Monumentale Bomen’, beiden zowel voor Zierikzee als voor het hele eiland. Aanleiding was dat daar op het Kerkplein direct al twee mooie monumentale bomen staan, die ook op foto`s van de ‘O kijk hier!’-expo voorkomen.
Het is natuurlijk bij het echte inkijkje via ‘O kijk hier!’ in de tijd rond 1900, ook aanprekend om een blik te kunnen werpen op de bomen, die inmiddels monumentaal zijn geworden. Daarom wordt nu actief gezocht naar oude foto`s met bijzondere bomen tot zoveel mogenlijk van de nu monumentale bomen en meer bij ‘O kijk hier!’ opgenomen zijn. Dit eerst primair voor S-D, ook voor Noord-Beveland zal van harte iets dergelijks gerealiseerd worden zodra daar ruimte voor is.
Insturen van foto`s uit familielbums is welkom. Met name bomen uit achtertuinen kunnen bijna alleen daar op voor komen. Ook oude foto`s, alhoewel nog lang geen 100 jaar, zijn hierbij welkom. Een aantal bomen waren dus, bijna toevallig, al op een paneel te zien, meer panelen zullen volgen, we beginnen deze keer ook digitaal, op deze pagina met impressiefoto`s. 
Hieronder een lijst ‘gezochte bomen’ en een eerste aanzet tot de subroute over bomen. Dit alles om te testen of er een genoeg materiaal is voor een route in zit, maar ook optimistisch genoeg om er nu al van uit te gaan dat er een leuk boekje in zit.

-Bomen die nu momentaal zijn en op hele oude foto`s in hun jonge jaren te zien zijn, zoals de Wilhelminalinde op het Kerkplein in Zierikzee en de Kastanjeboom ter hoogte van Hotel Bom in Haamstede.
-Bomen die 100 jaar geleden al  monumentaal waren, zoals de moerbeiboom die in een achtertuin van de Poststraat.
-Bomen die ooit monumentaal waren en het niet tot nu gehaald hebben. Bij camping Nieuw-leven in Haamstede koesteren ze nog de ‘stronk’ van zo`n ooit fenomeen, die in 1905 gekiekt is (zie hieronder).
-Bomen die vroeger indruk hebben gewekt maar nooit monumentaal zijn geworden. Hieronder een foto van de ravage begin 1900, toen een storm een grote boom op het Havenplein in Zierikzee omblies.


De Wilhelminalinde bij het Kerkplein in Zierikzee rond 1900, nu prachtig

De moerbeiboom uit de Poststraat in Zierikzee, in een achtertuin.
Uit de 17e eeuw. Een oude foto is van harte welkom

Stormschade Havenpark Zierikzee, herfst 1911

 
Nu en in 1917 – hofstede/camping Nieuw Leven, Kloosterweg Haamstede

De perenbomen rond de Ring van Burgh, in 19o5.
Nog steeds worden deze jaarlijks, op lokatie, publiek geveild.