Nu en eerder

-Jaarrond rondleidingen mogelijk en gelegenheidsexpo’s O kijk hier! bij lokale/Zeeuwse events.-
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


12-14 november.  Deze dagen wordt de expo over ‘WO-l hier’ afgesloten en een kleine nieuwe, weer interessante, ‘geïnstalleerd’  Meer nieuws volgt z.s.m.


1 november: Artikel over mini-interviews n.a.v. de expo ‘O kijk, foto’s van WO-l hier’
Hier te lezen en 
blijvend te lezen op de sitepagina ‘Expo WO-l hier’.


Van 1 november t/m enkele dagen na de Wapenstilstand van 11 november
Carillon-mini-concerten met liederen t.g.v. Einde WO-l op Carillon Zuidhavenpoort en Oude Stadhuis
door stadsbeiaardier Janno den Engelsman.

Op het carillon van de Zuidhavenpoort klinkt dan vóór het hele uur: ‘Ik heb mijn hart in Zierikzee verloren’, het lied dat hier tijdens WO-l veel werd gezongen, en het Zierikzeesche Volkslied ‘We houden van ons stadje’. Op het halve uur: ‘Slaet op den trommele van dirredomdeye’.
Ook op het carillon van het oude stadhuis, stadhuismuseum, klinkt, tegelijk, voor het hele uur het ‘Ik heb mijn hart in Zierikzee verlore en op het halve uur ‘Don’t stop me now van Queen’.
(Info van facebookpagina Mar van de Veer.)


18 oktober, als extra bij de exporoute ‘O kijk, foto`s van WO-l hier’ nu ook: Kleine fotoverzameling plus dagboek van Marien Wandel, toenmalig dienstplichtige uit Nieuwerkerk. Dit online te zien en te lezen bij ‘Meer over WO-l’.

Klik HIER voor de pagina met de foto`s en het dagboek. 
Er zijn zowel foto`s van zijn verloven thuis als van zijn legerplaatsen elders in Zeeland. 

 


Zaterdag 13 oktober, Dag van de Archeologie
Colijnsplaat, Noord-Beveland, 10.30 – 16.00 uur.
Dan, en enkele dagen eromheen, op uitnodiging ook ‘O kijk hier!’ met een steppingstone.


Op uitnodiging van de Gemeente is er ook een kleine O kijk hier!-bijdrage, vanuit de bestaande collectie foto`s, aan een leuk programma dat loopt van, natuurlijk, de Nehalenniatempel tot de Oude Kerk, waar lezingen worden gehouden. De foto`s zijn wel opgediept, maar verder vooral afgestoft, niet opgegraven. Ze zijn natuurlijk wel een illustratieve steppingstone tussen nu en veel eerdere tijden. 
Klik HIER voor hele programma van de dag. 


Vanaf 11 Oktober 2019, vooreerst online:
Twee heel oude foto’s van Zierikzee, van voor 1860, ontdekt en online al te zien.


Iemand uit den Haag heeft, door oplettendheid en toewijding, een serie zeer oude foto`s van voor 1860 gered en ontsloten. Ook bijzonder natuurlijk dat de fotograaf indertijd al zó snel zó actief op pad was en helemaal niet in Zierikzee woonde, maar wel ook hier twee foto’s heeft gemaakt. Tot nu toe was de oudste die we konden exposeren, die uit 1870 van de Stenen Brug in Zierikzee, toen de Oude Haven nog tot Concordia liep. Helaas is van de intussen ontdekte foto`s, er één heel vaag en staan er op beiden geen mensen, maar toch. We hebben intussen toestemming voor gebruik voor onze expo. Zodra we ze ook in goede resolutie hebben zullen we ze bij hun locatie ten toon stellen, ze zij nu al online te zien. (Graag het copyright respecteren).
Collectie Flip Bool, Den Haag:  
Klik HIER voor de foto van de Zuidhavenpoort en HIER voor de foto van de Oud Haven plus Kraanplein


-Van 1 okt. start, van de maand van de Geschiedenis, t/m 11 nov., 100 jaar Wapenstilstand.
‘O kijk, die foto`s van WO-l hier’ + ‘O kijk, oude luchtfoto`s van Zierikzee’.
Route met raamexpo`s in Zierikzee, Haamstede, Brouwershaven en online een verzameling over andere kernen op S-D en misschien ook wat van N-B. Tijdens de expo groei dit door.
Bij dag en avond (24/7) vrij te bekijken.


Nederland was neutraal, maar had er zeker wel mee te maken. Enerzijds ging het leven gewoon door, anderzijds werden hier, net zoals in vele zuidelijke plaatsen, vele Belgische vluchtelingen opgenomen, lagen mannen vier jaar lang her en der in Nederland ‘paraat’, dus mensen van het eiland elders en mensen van elders hier, wat bepaald impact had en er waren slachtoffers door verdwaalde bommen en mijnen. Maar ook zijn er allerlei foto`s van een vrolijk volksfeest in het centrum van Zierikzee en van toneeloptredens georganiseerd om fondsen te werven om steun te geven.
De route is te vinden op de pagina ‘Meer WO-l’ en er zijn papieren routeflyers te vinden bij participanten met een open winkeldeur (zolang de voorraad strekt). Op de pagina ‘Meer WO-l’ ook de nodige extra interessante info bij de expo.
>Na afloop blijft deze route beschikbaar, waarschijnlijk met een digitaal boekje. Meer info volgt spoedig.

>Stichting Vlam krijgt warm subsidie voor basiszomerexpo`s en incidenteel van anderen voor gelegenheidsexpo`s. Er is echter zoveel meer interessants te tonen zoals deze expo. Donaties van een ‘De Vijf of High-Five’ (5,-) á la ‘kijkticket’, of meer, zijn van harte welkom. Overboeken kan t.a.v. Stichting Vlam op NL77INGB0007733220


Zaterdag 6 oktober, vanwege de maand van de Geschiedenis, een speciale Erfgoedmarkt op het Gemeentehuis van Schouwen-Duiveland in Zierikzee. Van 10.00 tot 16.00 uur.


Hier ook een infokraam van Stichting Vlam over de nieuwe ‘O kijk hier!’-expo en meer.


Woensdag 12 september – 30 september, ‘O kijk, die oude luchtfoto`s van Zierikzee!’
Daarna verlengd als extraatje bij de route over WO-l.
Achter de ramen van Havenpark 18, Zierikzee.
Een kleine tussenexpositie naar aanleiding van het vrijkomen van foto`s uit een militair archief.
|

Een kleine serie bijzondere foto`s, uit de tijd dat fotograferen en vliegen allebei nog nieuwe technieken waren, die hiervoor met enthousiasme werden gecombineerd. Dit naar aanleiding van het vrijkomen van een aantal foto’s uit een militaire archief. Ook van Brouwershaven is een foto vrijgekomen, die op de pagina over Brouw online te zien is.
Hierboven ingezoomd op het Havenpark in Zierikzee waar deze serie te zien is.


-De zomerexpo`s liepen voor het overgrote deel tot de allerlaatse officiële dag van de zomer, 20 september, een enkele serie liep t/m het Monumentenweekend, 8&9 september.
Het weekend van 21=23 september gaat het een en ander in de stalling, maar ligt klaar voor inzet bij gelegenheden.

   

Ze zijn allemaal dagelijks bij dag en avond (24/7) te bekijken. Kijk voor de locaties van alle lopende zomeredities op Schouwen-Duiveland en op Noord-Beveland en de exacte einddatum per serie, op de pagina`s over de verschillende kernen.
(Daarna zijn er overigens direct weer after-season gelegenheidsedities.)


Zaterdag 8 september Monumentendag, landelijk project met ook het nodige op Schouwen-Duiveland, waaronder een extra, speciaal ‘O kijk hier!’-programma op het Kerkplein in Zierikzee.

  
Welkom! 

>Het hele weekend is de ketting met expo`s van deze zomereditie nog te bekijken.
>Op het Kerkplein in Zierikzee, aan de kant van ingang van de Nieuwe Kerk, hebben we die dag een speciaal Trefpunt, met als gast het NME, met: Kraamexpo ‘O kijk, oude foto`s van rond het Kerkplein in 1900!’. Kraamexpo NME ‘Monumentale Bomen’, (overdekte) ‘Doe-en Leestafel voor groot en klein, speurtocht ‘Op het Kerkplein’, routeflyers ‘O kijk hier!’ en ‘Monumentale Bomen’, beiden voor Zierikzee en eilandbreed. Rond het plein zijn verder drie monumenten open.

En er is een Donateursactie: Wie aan OKH bijdraagt met een ‘De Vijf’ of ‘High-Five’ (5,- euro) of meer wordt getrakteerd op Koffie&Koek naar keus en extra fans van een gezin (3,- euro) op Sap&Koek. De expo`s worden warm ontvangen en ook de Gemeente en Provincie zijn positief en steunen de basis-zomerexpo`sm er is echter zoveel meer charmants en interessants om te laten zien, vandaar. Ook ruimere donaties en sponserafspraken (met allerlei mogelijkheden voor naamsvermelding) zijn natuurlijk welkom,


Zaterdag 1 september, Zierikzee, wijk Poort-Ambacht, Koopjesroute
Garagesail, maar dan vanuit de voortuinen. Ook Luchroom en Kinderboerderij De Punt zijn opgenomen in de route.

Daar is, achter de ramen bij de oprit, de expo-editie te zien: ‘O kijk, Poort-Ambacht ver voor de wijk hier stond!’  Oude kaarten en foto`s die een inkijkje geven in de eeuwen dat de boeren hier nog ploegden, met als jongste foto één waarop de lagere school naast de kinderboerderij net stond.
Zie verder  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2029707507142764&set=gm.1032056523622011&type=3&theater


Maandag 20 augustus/week 34, Start van het nieuwe schooljaar in deze regio.

     

In verschillende van de exposeries, zowel die op S-D als die op N-B, zijn ook schoolfoto`s opgenomen. Deze werden al vroeg gemaakt en vaak goed bewaard. Het is een soort foto`s dat je in een week als deze net iets anders bekijkt. Hierboven twee foto’s gemaakt in Nieuwerkerk: een klas mèt de expo en een schoolfoto ìn de expo en twee gemaakt in Kortgene: één met een buitenles aan de voet van de Oude Kerk, waar vroeger de school stond en een schoolfoto uit de expo, die daar 100 jaar geleden is gemaakt. (De kinderen van nu, vanwege de strenge privacyregeling, op de foto geblurd.)
Ook voor komnd kjaar hebben we een nieuw schoolprogramma gepland 


Dagelijks en zeker bij weer voor een rondritje per fiets of per auto:
Ronde 11 gehuchten op S-D, dagelijks, eigen tour langs de Gekrompen en Verdronken dorpen (natuurlijk kan dit ook per fiets, als alles bekeken wordt is het echter wel een lange rit). 


Van maandag t/m zaterdag

Nieuwerkerk, dagelijks,  naast het bekijken van de expo aan de Ring zijn de diverse boerderijwinkels in de buurt een (fiets)tochtje waard.


Zaterdag 18 augustus, Kortgene, aan de voet van de Oude Kerk,
Mini-markt en openstelling van de kringloopwinkel in de Hoofdstraat


Donderdag 16 augustus, Haamstede S-D, Zomerse toeristenmarkt

Toeristenmarkt Burgh-Haamstede in Burgh-Haamstede, Zeeland
Leuk om ook een kijkje te nemen bij de oude foto`s die bij de Ring van Haamstede hangen.


Donderdag 16 augustus, Colijnsplaat N-B, visverkoop bij de visafslag aan de haven.

Afbeeldingsresultaat voor visafslag colijnsplaat
Iedereen kan komen kijken en natuurlijk daarvoor of daarna een rondje langs de raamexpo met oude foto`s op locatie, van het grote Veerhuis bij de Haven door de Voorstraat tot de Oude Kerk. 


Woensdag 15 augustus, Bruinisse S-D, bolussen bakken bij de Brusea.

Twee oude, naast elkaar liggende arbeiderswoningen herbergen een geweldige collectie over de oude visvaart en over het leven als gewone visser op Bru in vroegere tijden. Zij beheren ook de fotoroute Bru-Verbeeld met 7 mooie buitenpanelen met oude foto`s op locatie, die globaal loopt van de  Vissershaven, die al eeuwen in bedrijf is, tot de Brusea.
En in de zomer elke woensdag demonstratie bolussen bakken, zelf helpen en natuurlijk proeven, van 10.00 – 16.00 uur.

14 augustus, Toeristenmarkt Zierikzee, Havenplein, 10:00 – 17:00

En natuurlijk ook een mooie dag voor wandelingetje langs een of meer van de 7 series oude foto`s van ‘O kijk hier!’ in Zierikzee


Maandag 13 augustus, Brouwershaven, Zomermarkt op de Markt, van 10.00 tot 17.00


Natuurlijk kan ook een kijkje genomen worden bij de raamexpo ‘O kijk hier!-Brouwershaven met leuke, oude foto`s die een prachtig kijkje geven in het leven bij de Markt en de oude Haven rond 1900. Te zien achter de ramen van  de voormalige bakkerswinkel aan de Markt nz en die van het Tonnenmagazijn, Oude Haven nz/hoek nieuwe Havenkanaal.


vrijdag 10 & zaterdag 11 augustus – Colijnsplaatse Dagen, N-B


Met ls onderdeel van het programma ook de fotoroute ‘O kijk hier!’, van Het Veerhuis tot de Oude Kerk. 
Voor meer info over het programma kan HIER al geklikt naar de website over het evenement: www.colijnsplaatsedagen.nlVrijdag 3 t/m donderdag 9 augustus Kermis in Zierikzee, S-D


Bij Havenpark 18 is een kleine, speciale serie over de Zierikzeesche Kermis in vroegere tijden te zien met hele leuke foto`s. Bij De Viergever aan het Kraanplein is ook een foto van een kermis rond 1900 opgenomen, die indertijd daar gemaakt is,  in de vaste serie van deze zomer.


Vrijdag 3 t/m zondag 5 augustus Havendagen Kortgene, N-B

Met o.a. het beroemde pannenkoekenontbijt voor alle belangstellenden, aangeboden door Molen Korenbloem en met een uitgebreid programma op het Havenplein. Daar, bij De Loods, start ook de fotoroute ‘O kijk hier!’, voor wie even een ommetje wil lopen. De route loopt tot het ‘Oude Nieuwe Gemeentehuis’, maar kan netuurlijk ook gedeeltelijk gedaan worden.
Klik HIER voor het hele programma: www.deloodskortgene.nl/wp/havenfeesten-kortgene/
Klik Hier voor meer info over de fotoroute: okijkhier.nl/kortgene/


Tijdens verschillende zomerse themamarkten en events
is ook een leuk ommetje langs een expo van ‘O kijk hier! te doen.

Een kijkje tijdens een themamarkt op het Havenplein in Zierikzee
Daar hangt ook o.a. bij Electro World een serie 100 jaar oude foto`s
van het leven op het Havenplein en het Havenpark toen.

Schouwen-Duiveland
-Brouwershaven, elke maaandag in juli en augustus speciale zomermarkt
-Zierikzee, elke dinsdag in juli en augustus toeristenmarkt, donderdags warenmarkt en op verschillende zaterdagen kleine events.
-Bruinisse, elke woensdag, bolussen bakken bij de Brusea, de twee aanelkaar grenzende musea van Bruinisse.
-Haamstede, elke donderdag in juli en augustus speciale zomermarkt emn daarnaast soms avondmarkt
–Nieuwerkerk, dagelijks,  naast het bekijken van de expo aan de Ring  zijn de diverse boerderijwinkels in de buurt een (fiets)tochtje waard.
-11 geuchten op S-D, dagelijks, eigen tour langs de Gekrompen en Verdronken dorpen (natuurlijk kan dit ook per fiets, als alles bekeken wordt is het echter wel een lange rit).

Noord-Beveland
-Colijnsplaat, elk donderdag visverkoop bij de visafslag aan de haven.
-Kortgene, elke zaterdag kleine markt aan de voet van de Oude Kerk en openstelling van de kringloopwinkel in de Hoofdstraat
-en meer.

Zie voor de locaties van de ramen waarachter de expo`s te zien zijn de pagina`s  over de betreffende kernen.


Zaterdag 14 juli 2018, Solexrace Colijnsplaat, N-B

‘Scheuren’ door de Voorstraat, waar tussendoor de fotoroute ‘O kijk hier!’, met oude foto`s achter de ramen, te bekijken is, die juist ook dor deze straat loopt. Rond 1900 startte net het ‘gemotoriseerd verkeer’ Er is nog geen solex of brommer te zien, wel de eerste ‘lijnbus’ die hier reed. 
Klik HIER voor meer info http://www.solexclub-zeeland.org/
en klik HIER voor de info over deze expo-editie: okijkhier.nl/colijnsplaat/


Zaterdag 14 juli, De Brouwse Dag, S-D


Op deze dag is ook de expo ‘O kijk hier! -Brouwershaven’ leuk te bekijken, achter de ramen van het Tonnenmagazijn, op de hoek van de Oude Haven en de Nieuwe Haven, en achter de ramen van de voormalige bakkerswinkel aan De Markt (en mogelijk meer).
Klik HIER voor het hele programma van de Brouwse Dag: www.brouwsedag.nl
en klik HIER voor de info over deze expo-editie: okijkhier.nl/brouwershaven/


7 juli, De oude veerdienst van Zijpe, bij Bruinisse, naar Tholen voor 1 dag weer in de vaart.
Hierbij ook een 1-dagsexpo van oude foto`s op locatie, aan de Thoolse zijde.

Afbeeldingsresultaat voor zijpe veer(Foto PSDnet)

Info over het programma er omheen en verwijzing naar de ticketverkoop o.a. via klikken op:
www.onseilandschouwen.nl/nieuws/algemeen/463221/veerverbinding-zijpe-voor-een-dag-terug-
Z
ie voor meer verhaal de site over alle oude, Zeeuwse veerdiensten:  www.psdnet.nl/2015/01/de-krammer-in-de-haven-van-zijpe/


Dinsdag 3 juli, zevende serie foto`s bij de zomerexpo in Zierikzee.
Bij en over het Havenplein, omdat het zo leuk is, nogmaals ‘Zakloopen op het Havenplein’.


Bij deze kleine serie twee panelen over Koninginnedagvieringen in die tijd. Ook bij de edities in Haamstede, Brouwershaven en Kortgene zijn foto`s opgenomen over feesten op vroegere Koninginnedagen en dergelijke. Alleen bij de edities in Nieuwerkerk, Colijnsplaat en Bruinisse-Verbeeld nu toevallig niet (en niet op de enkele panelen bij de Gekrompen Dorpen). Zulke feesten waren vroeger een leuke, extra rede voor fotografen om naar buiten te gaan.


23 juni Tuin-Fair bij kinderboerderij De Punt, wijk Poort-Ambacht, Zierikzee.


Achter de ramen van het erbijhorende Gors is, ook tijdens het event, de expo te zien ‘O kijk, foto`s van ver voor de wijk hier stond!’. Hierbij oude foto`s waarop te zien is hoe hier eeuwenlang werd geploegd met paardenkracht en er hooioppers stonden. Op de laatste foto is de basisschool naast de kinderboederij net opgeleverd, het terrein van de kinderboerderij zelf is dan nog grasland. 
Klik HIER voor een grotere versie van de poster met het programma.


22 & 23 juni Nieuwerkerk Bruist, S-D


De expo ‘O kijk hier, foto`s van de Ring in 1900!’ is te zien bij het evenemententerrein, namelijk in de etalage van Kerkring 31. (Deze etalage is ter beschikking gesteld door Lady`s Fashion, die hier, tot voor kort, haar winkel had.) 
Voor meer info kan HIER doorgeklikt naar het hele programma van de Nieuwerkerk Bruist op
 www.nieuwerkerkbruist.nl


Woensdag 20 juni , ‘O kijk, foto`s van moderne zaken rond 1900!’


Nu ook een 6e fotoserie bij de zomerexpo in Zierikzee, achter de ramen van Havenpark 18,
met o.a. een vroege auto alhier. De route kloopt hier van Kraanplein tot Kerkplein plus een serie over Poort-Ambacht (nu naast de kinderboerderij).


Zondag 17 juni Peelandmars, per voet rondom Noord-Beveland.

Alle lopers van de Peelandmars veel plezier en succes gewenst. Juist bij Kortgene of Colijnsplaat echt toe aan een break? Dan is een mini-ommetje (oké nog 500 meter heen en weer) langs een van de twee fotoroutes ‘O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier!’ misschien wel een passend light cultureel pauzenummer. Maar ook kan je op een terrasje wat van de bijbehorende verhalen lezen op deze site.
Klik HIER voor meer over de Peelandmars.
Zie voor de fotoroutes in Kortgene en Colijnsplaat de pagina`s over die kernen


Zaterdag 16 juni Art-Fair Haamstede (S-D) bij de Ring
16 t/m 24 juni Kunstschouw, Kop van Schouwen en iets verder.

  

Het Oude Raadhuis, Ring 6, is het hart van de Art-Fair. Dan en t/m 24 juni in deze etalage het starpaneel van de compacte zomerroute ‘O kijk hier, foto`s van rond de Ring! – Haamstede’. De etalage-expo is t/m 9 september, het Monumentenweekend, dagelijks bij dag en avond en vrij te zien.
Klik HIER voor meer info over de expo, de hele programma`s en een kaartje met de locatie, naar de pagina over Haamstede. 


15 juni Zomerexpo`s ‘O kijk hier!’nu allemaal van start
(Al blijft uitbreiding mogelijk en wordt die zelfs al spoedig verwacht.)
Van begin juni t/m Monumentenweekend 8&9 september
in diverse kernen op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland.

       
Dit jaar hebben de expo`s op S-D de vorm van series foto`s in één of een aantal centrale etalage(s) per betrokken kern, op Noord-Beveland zijn het in beide kernen ‘foto-routes’, met steeds  1 of 2 panelen achter het raam van een pand waar ze thuis zijn. Alles kan tijdens het seizoen nog verder groeien en soms wat verhuizen.

Schouwen-Duiveland van West naar Oost:
-Haamstede: ‘O kijk, die oude foto`s van rond de Ring!’ (Groeit nog.)
-Brouwershaven: ‘O kijk, die oude foto`s van de haven!’
-Zierikzee: ‘Drie maal drame bij het Kerkplein’ – ‘Dagelijks leven in de Poststraat’ – ‘Het Havenpark voor en na de demping.’ –
‘O kijk, de Oude Haven vroeger!’ – Modernisering rond 1900 aan het Havenpark. 

-Zierikzee Poort-Ambacht: ‘O kijk, foto`s van ver voor de school hier stond!’ 
-Nieuwerkerk: ‘O kijk, die oude foto`s van rond de Ring!’
-Bruinisse: Bru-Verbeeld (Opgenomen in samenwerking.)
-De 11 gekrompen gehuchten op S-D met elk 1 paneel
(uit Gekrompen & Verdronken Dorpen, opgenomen in samenwerking)


Noord-Beveland van Noord naar Zuid:
-Kortgene: O kijk dat zijn die oude foto`s van hier!
-Colijnsplaat:  O kijk dat zijn die oude foto`s van hier!

Zie voor mee info onder de pagina`s betreffende die kern (klikpunten volgen nog.)


Vrijdag 8 juni  om 13.00 uur, Kortgene, opening ‘O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier!’
Vrijdag 15 juni om 13.00 uur, Colijnsplaat, opening ‘O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier!’


In beide kernen is deze dit jaar gerealiseerd in samenwerking met bovenbouwers van de basisscholen, De Zuidvliet en Het Stelleplankier. Zij hebben info en verhalen bij de foto`s gezocht, die op deze site te lezen is, tijdens het rondkijken, op een terrasje of achteraf thuis. De openingen gebeur(d)en door de leerlingen en dat midden in het dorp bij de fotoroute. Daarbij zijn (waren) ook alle familieleden van de leerlingen welkom, de mensen die ze geïnterviewd hebben en allen, die nieuwsgierig zijn.
Op de pagina`s over deze kernen meer info.


Woensdag 6 juni, Paardenmarkt Zierikzee

   

Bij de serie foto’s die, als deel van de zomerexpo, te zien is achter de ramen van Poststraat 37, onder andere een foto van de Paardenmarkt gemaakt rond 1900, toen de handel in de paarden daarbij bij de Nieuwe Kerk was. (Bij het pand rechts hangt vanaf 1 juni ook een serie foto`s. Daarnaast een foto van een Paardenmarkt 100 jaar terug, toen bij het Kerkplein.)

De Paardenmarkt is een heel oud fenomeen. Zierikzee kreeg al eeuwen terug het zelfbeschikkingsrecht om markt te houden (een groot belang waarover toen net zo onderhandeld met worden als nu soms om rechten op verkoop.)  De Paardenmarkt was daarbij een balangrijke. Deze werd meestal gecombineerd met een algemene Jaarmarkt, waar ook velen van buiten een kraam konden zetten.
Vrijwel elke (echte) stad had zo`n jaarlijkse Paardenmatkt, Zierikzee is een van de weinige plaatsen, waar deze nog in ere wordt gehouden. Er is alleen geen sprake meer van serieuze handel in paarden, wel van een speciale, grote, algemene markt.

Meer foto`s van Zierikzeesche Paerdenmarkten in goed resolutie zijn van harte welkom voor de expo’s. De foto`s die in omloop zijn komen vaak uit boekjes en de resolutie is dan helaas heel laag, te laag om ze te vergroten. 


Rond 2 juni (van 15 mei t/m 11 juni), mede t.g.v.  de reünie van de middelbare school het Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee.
‘O kijk, foto`s van ver voor de school hier stond!’, gelegenheidvariatie op de expo-editie over de wijk Poort-Ambacht.
In de publiektoegankelijke glazen gang tussen de openbare bib en het Pieterzeeman (Hatfieldpark 1)

(Een vogelblik op Zierikzee rond 1900, met op de achtergrond nog akkers in plaats van een nieuwbouwwijk. Rechtsachter staat nu het Pontes Pieterzeeman, waar de expo hangt.)

Te zien zijn foto`s en meer over Poort-Ambacht voor de wijk en de school daar werden gebouwd. Daarbij onder andere enkele zeldzame foto`s van rond 1900 van de stad in vogelvlucht, waarop te zien is dat deze nog is omringd met akkers. Waar nu de school en de wijk staan werd eeuwenlang de grond verbouwd met paardenkracht. Er zijn opvallend weinig boerderijen te zien. Die lagen vaak binnen de wallen of de grond was zelfs van echte stadjers die deze dan lieten bewerken of verpachtten. Op de laatste foto van deze serie is te zien dat net de grond voor de school bouwrijp was gemaakt.
Deze keer niet 24/7 te bekijken maar wel heel veel uren.
Klik HIER voor de openingstijden en een satelietfoto met de locatie op de pagina over Zierikzee,
Klik HIER voor meer info ia de site van de openbare Bibliotheek: oosterschelde.biblio-shop.nl/activiteiten/
Klik HIER voor het bericht op de site van het Pontes Pieterzeeman.

(Deze editie krijgt op een later tijdstip nog een vervolg.)


1 juni Opening Nieuwerkerk ‘O kijk, oude foto`s van rond de Ring!’

Bij de start van de meteorologische zomer, vrijdag 1 juni, het zomerseizoen van ‘O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier! – 2018’ geopend. Dit met de opening van de eerste editie in Nieuwerkerk (S-D): ‘O kijk, oude foto`s van rond de Ring!’. (Vanwege de strengere wet op de privacy is de foto geblurd.)
Op 1 juni openden daarmee ook de zomerexpo`s in Brouwershaven en in Zierikzee en worden de zustere-expo`s in Bruinisse en 11 gehuchten op S-D opgenomen.
De bovenbouwers van OBS Duiveland hadden de eer dit te mogen doen.Bij de opening kregen de leerlingen een kijk-en-zoek-opdracht en zo een kleine, alternatieve geschiedenisles over hun eigen dorp ruim 100 jaar geleden. De expo is direct ook ‘aangeboden’ aan het bestuur van Nieuwerkerk Bruist, waarvoor zij ook bijdraagt aan het programma op 22&23 juni.
Het actief inzetten van de expo als educatief programma en het samenwerken met andere evenementen, om elkaars programma’s te versterken, doen we ook dit seizoen weer vaker. Zowel voor alle eigen inwoners als voor alle gasten.
Klik HIER voor een kaartje met de locatie Nieuwerkerk


Van 1 t/m 12 mei, in de etalage Havenplein 8-10,
speciale gelegenheids-voorjaarsexpo 
Zierikzee,
‘O kijk hier, een glimp van 800 jaar terug!’
ter gelegenheid van de viering op 12 mei van 800-jaar-stadsrechten.


Voor deze expo is er op zoek gegaan naar wat er nog te zien is van het Zierikzee dat de stadsrechten kreeg. Van zolang terug is er heel weinig behouden gebleven van een stad als deze. Huizen waren, op een kleine kerk en een klein ‘kasteel’ na, van hout en stro en dergelijke gemaakt en zijn al lang gecomposteerd. Toch hebben we als Stichting Vlam een aantal bijzondere foto`s op weten te graven, die hier nog nooit te zien waren of alleen decennia terug. Zo is er een scan te zien van de originele Oorkonde uit 976, van de toen machtige, Gentse abdij, waarin Zierikzee voor het eerst genoemd wordt. Dat toen nog als Creka = kreek, naar de kreek de Ee, waarvan nu de oude haven nog rest. Ook hangen er enkele foto`s van oude opgravingen, die eerder in de stad zijn gedaan, waarmee er een kijkje is te nemen onder de grond waar een enkel nagebleven spoor gevonden is. Het meest bijzondere beeld is daarbij dat van het een vrijgelegd boomstamgraf uit ca de 10e eeuw.
Deze expo is er vanuit een voorstudie, voor komend jaar wordt er doorgewerkt aan een uitgebreidere versie.

 Klik op het zegel voor de uitgetypte tekst van de oorkonde, de vertaling-in-wording en eerste toelichting.

Zie ook: www.pzc.nl/schouwen-duiveland/oorkonde-op-perkament-publiekstrekker-expositie
en
 www.onseilandschouwen.nl/nieuws/algemeen/418571/o-kijk-hier-een-glimp-van-800-jaar-terug


4 mei. Mogelijkheid van een eigen herdenkingswandeling langs de Struikelstenen.
Op Schouwen-Duiveland in Zierikzee en Burgh-Haamstede

08_IMG_0052

Een bijzondere gelegenheid om een wandeling te maken langs de struikelstenen, die ook op Schouwen-Duiveland liggen, in de stoep voor huizen, waar voor de oorlog Joodse families woonden. De stenen zijn gelegd op initiatief van Stichting Struikelstenen Zeeland.
 Voor de adressen in Zierikzee en een in Burgh-Haamstede: struikelstenenzeeland.nl/adressen/2/
Voor meer over de families en hun geschiedenis:  struikelstenenzeeland.nl/category/verhalen/


20-29 april, de week rond Koningsdag: ‘O kijk, Koninginnedag vroeger hier!’ 
Speciale gelegenheids-voorjaarsexpo Zierikzee – Havenplein 8-10  ‘O kijk, koninginnedagfeesten vroeger hier!’
Speciale gelegenheidsspots op de voorjaarsexpo`s in Haamstede, Noordstraat 6, en  in Brouwerhaven, Oude Haven Noordzijde 38.


In Zierikzee hangt een serie themafoto`s in de etalage van Havenplein 8-10 (VH De Marskramer)
In Burgh-Haamstede, bij Voorstraat 6, en in Brouwershaven, achter de ramen van het  Tonnenmagazijn, hangt bij beide Previewexpo`s een enkele foto van zulke vroegere lokale Koninginnedagfeesten.
Ook rond 1900 werden er optochten, spelen en versierwedstrijden georganiseerd en hingen de straten vol vlaggen. Op de foto een vrolijke optocht in Brouwershaven ter ere van koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van Koning Willem-Alexander.Alles is weer 24/7, vrij te bekijken.


Voorjaarsexpo – Burgh-Haamstede,
10 maart t/m 15 juni. (Op 16 juni start hier de zomer-editie).
Bij de tijdelijke, speciale etalage-locatie Noordstraat 6 (Voorheen Funtastic)

Ook hier is te zien een serie van 8 paneeltjes, met vergrote foto`s van rond 1900. Deze hier van de Noordstraat en de aansluitende ‘kasteelzijde’ van de Ring. 
Zie ook: www.onseilandschouwen.nl/nieuws/algemeen/o-kijk-dat-zijn-die-oude-foto-s-van-hier
Klik voor de satelietfoto met de locatie HIER naar de pagina over Haamstede.


Voorjaarsexpo Brouwershaven,
1 april t/m 31 mei (Op 1 juni start hier de zomereditie)
bij het Tonnenmagazijn, hoek Oude Haven – Nieuwe Jachthaven.


Een groeiende serie foto`s van rond 1900, van de Oude Haven en de aansluitende Markt.
Klik voor de satelietfoto met locatie HIER naar de pagina over Brouwershaven.


Voorjaarspreview Zierikzee, ‘O kijk. oude foto`s van het Havenplein’
van 1 maart – 21 april
Bij de tijdelijke, speciale etalage-locatie Havenplein Zuidzijde 8-10 (bij Voorheen De Marskramer)
(Daarna gelegenheidsvarianten, waarvan de eerste twee ook op deze locatie.)

Te zien is een serie van 8 paneeltjes met foto`s van het Havenplein van 100 jaar oud of meer. Straatbeelden uit de tijd dat vervoer nog per paardenkoets ging, kinderen allemaal graag op de foto wilden, verkopers met handkarren hun waren verkochten en ook toen al werd het plein natuurlijk gebruikt bij feestdagen.  Zie ook de pagina over Zierikzee.
Er zijn hier varianten zijn ter gelegenheid van Koningsdag en de viering van Zierikzee-800-jaar-stadsrechten.
Klik voor de satelietfoto met locatie HIER naar de pagina over Zierikzee


Paasvakantie: Voorjaars-Previewexpo`s in Zierikzee, Burgh-Haamstede en Brouwershaven.

Allen 24/7 vrij te zien, ook tijdens de Paasmarkten. Zie verder hieronder en op de pagina`s over die kernen.
De Previews lopen tot eind mei en lopen daarna over in de Zomerexpo`s.


Start van de eerste Voorjaarspreview-expo’s.
Daarbij komt er elke paar weken een bij, waarna deze overgaan in de uitgebreidere zomerexpo.
|Bij speciale gelegenheden, zoals Koningsdag, Zierikzee-800, zomerevents zijn er ook nog afwisselingen en/of speciale spotlights op panelen.
Op 1 maart in Zierikzee.
Op 10 maart in Haamstede
Op 1 april in Brouwershaven.


12-24 februari, bij IJsbaan Havenplein Zierikzee
Mini-winterexpo met oude schaatsfoto`s (Havenplein, raam Xenos) 


In Zierikzee is vlak bij de ijsbaan op het Havenplein als gelegenheidsexpo een mini-winter-versie te zien met enkele foto`s van schaatsen in Zierikzee rond 1900. Zwierend schaatsen op de gracht in lange rokken en een klompenrace op het ijs voor de jeugd, ook toen gaf schaatsen net zoveel plezier.

Voor meer info over het schaatsen nu: www.zeelandhoudtvanschaatsen.nl/ijsbaan-zierikzee.html  (foto nu: Ricardo Kievit)


Half januari 2018 – half februari 2018 – Rioolwerkzaamheden met blootkomen oud gewelf,
Zierikzee, kruispunt Mol-Dam: 
‘O kijk, die opgraving van hier!’


Een kleine gelegenheidsexpositie, n.a.v. de herontdekte oude gewelven onder de Mol, die recent bloot kwamen bij rioolwerkzaamheden. Een soort ondergronds monument uit de tijd dat het water nog onder de straat doorliep van de Oude Haven naar de Schuithaven. Met oude foto`s die nog een glimp laten zien van de vroegere situatie en met een nieuwe foto waarop dus een glimp te zien is van wat er nu nog bleek over te zijn van die vroegere situatie. (Deze kleine versie is gerealiseerd als een voorschot op de komende, weer wat uitgebreidere, zomerexpo. Als er nog wat extra middelen komen wordt deze speciale editie nog wat verdere uitgebreid.)


7 januari 2018, Nieuwjaarsbijeenkomst voor de wijk Poort-Ambacht (Plan West en Waterwijk)
‘O kijk, foto`s van ver voor de wijk hier stond!’
Doop van deze editie als gelegenheidsexpo van 1 avond, in de gang van het Pontes Pieterzeeman
(Bij meer steun zal deze wat verder uitgroeien en ‘op tour’ door de wijk gaan.)


Met enkele bijzondere foto`s, een hele oude kaart en zo meer uit de eeuwen dat er akkerland was, waar nu de wijk staat. Met de bouw van de wijk is in de jaren zeventig gestart en deze heeft zich daarna steeds verder uitgerold. Wie 50 is of ouder kan die akkers dus ook nog wel met eigen ogen hebben gezien. Voor iedereen die jonger is, kan het een blikopener zijn, hoe Zierikzee (en heel Nederland) in deze decennia is veranderd.


-Van de dag voor kerst tot half januari: Winterexpo ‘O kijk, dat  zijn die oude winterfoto`s van hier!’
-met op 27-28-29 december 2017, Dickensdagen Zierikzee

-Expo op het ‘pleintje’ van het kruispunt De Mol-Schuithaven-Dam-Melkmarkt


Voor de Dickensdagen in Zierikzee organiseren we een speciale, eerste, kleine wintereditie ‘O kijk, die oude winterfoto`s van hier!’ met winterbeelden van 100 jaar geleden: zwierige schaatsen in lange jurken op de Versche Gracht, Dickensiaanse beelden van straatventers met hun waren, de lokale winkel van een Vadertje Tijd en meer. Dit achter de ramen bij de 4 hoekpanden op het kruispunt Mol-Schuithaven-Melkmarkt-Dam. Deze expo is mede mogelijk gemaakt door InZzee. Deze gelegenheidsversie zal in in de hele (school)kerstvakantie te zien zijn en nog wat langer.
(Groei in een komend jaar is een optie, zo ook een vergelijkbare versie in andere kernen. Elke extra bijdrage die daarvoor binnenkomt kan direct, en in overleg, worden ingezet. Dat telt ook voor de zomerexpo’s en andere gelegenheidsexpo`s.)
Zie voor het hele programma van die dagen: http://www.dickensdagen.nl/
Zie ook: https://www.onseilandschouwen.nl/nieuws/algemeen/320564/o-kijk-foto-s-van-winters-zierikzee-rond-1900


1 november – 2 januari/24 februari ‘O Kijk naar de Kijkers’ in Zorgcentra
Nu na afsluiting van de zomerexpo 2017 is een deel van de expo O kijk hier! naar zorgcentra.

Afbeeldingsresultaat voor cornelia zierikzee
In de Cornelia in Zierikzee zijn de oude foto`s van Zierikzee en Brouwershaven te bekijken.
Hier hangen ze in de lange gang van het grand-café naar de afdelingen. (Op verzoek verlengd tot 24 februari.)
Bij Duinen in Burg-Haamstede zijn de oude foto`s van Haamstede te bekijken.
Hier zijn ze geëxposeerd achter de ramen van de recreatie/eetzaal van het hoofdgebouw.


27-28-29 oktober 2017,
Langste Nacht – Nacht van de Nacht – Halloween&Allerzielen
Het laatste weekend van oktober is ook het laatste weekend van de zomerexpo van O kijk hier! 2017. Dit is óók het weekend van de Langste Nacht (de klok gaat weer terug 3.00>2.00), van de Nacht van de Nacht (geniet van het nachtleven) en het weekend voor Halloween en Allerzielen).  Extra leuke redenen voor een avondwandeling langs de foto`s èn om te kijken of u nog verhalen over mensen er mensen kunt insturen over mensen die op de foto`s staan.

Verhalen over geluk en tegenspoed zijn welkom, maar ook gewone extra informatie. Deze kunnen ingestuurd via stichtingvlam@gmail.com

   Afbeeldingsresultaat voor de klok gaat terug         logo 2017               


Oktober, Landelijke Maand van de Geschiedenis 2017 met thema Geluk


Natuurlijk ook met ‘O kijk hier!’ in Colijnsplaat, Burgh-Haamstede, Brouwershaven en Zierikzee.
Dit jaar met als thema Geluk en ‘O kijk hier!’ met straatbeelden uit goede tijden en soms minder gelukkige tijden.
Klik hier voor dat en het hele programma. 


Sint Lievenmonsterkerk in brand op 6 oktober 1832


Nu 185 jaar geleden, in de nacht van 6 op 7 oktober 1832 vliegt de grote kerk in Zierikzee in de brand. Dit nadat een heet potje in de dakgoot omwaait, dat de loodgieter daar gemakshalve had laten staan. Dit gebeurde nog net voor de fotografie echt in gebruik was, nog net in de tijd dat er dan etsen werden gemaakt. Omdat het een markant moment is, is hiervan zo`n geëtste afdruk, als oudste afbeelding, opgenomen in de serie van ‘O kijk hier!’ in Zierikzee. Deze hangt achter een raam van Poststraat 49, naast de Nieuwe Kerk. Binnen enkele jaren stond de Nieuwe kerk er, ook groot, maar lang niet zo groot als de vorige. Op het Kerkplein is in de bestrating, met stenen, aangegeven hoe groot de kerk indertijd was.
Klik HIER voor een uitgebreid verhaal dat staat op de site van Zierikzee-Monumentenstad van Jaap Roskam: www.zierikzee-monumentenstad.nl/SINTLIEVENSMONSTERKERK.


De expo ‘O kijk hier! – 2017 loopt t/m 31 oktober


Alleen in Zierikzee zo`n mooi digitaal bord met een aankondiging, maar de expo loopt net zo mooi door in Brouwershaven, Burgh-Haamstede en Colijnsplaat. Een leuke gelegenheid voor een nazomer of herfstwandeling met aanleiding om herinneringen op te halen. Ook met visite.


Zaterdag 9 september Open Monumentendag

Iedereen is van harte welkom a.s zaterdag voor Monumentendag en voor een wandelingetje langs “O kijk dat zijn die oude foto`s van hier!”. Foto`s van 100 jaar of ouder zijn te zien op de locatie waar ze gemaakt zijn, in etalages en achter ramen.
Burgh-Haamstede rond De Ring van Haamstede
Zierikzee van Kerkplein (Fizi) tot Kraanplein
Brouwershaven: rond de Oude Haven, de Markt en bij de Grote Kerk en de oude school.
Colijnsplaat door de hele Voorstraat van de kop bij de Haven tot de kop bij de Kerk.
Extra verhalen en info over vroeger, die boven komt borrelen bij het zien van de foto`s is van harte welkom en kan ingestuurd via stichtingvlam@gmail.com


– Zaterdag 12 augustus Colijnse dagen in Colijnsplaat


Een echt leuk en echt passend themafeest, met van alles wat en natuurlijk ook
een heel logische rede voor een rondje langs de raam-expo ”O kijk hier!’ in de Voorstraat.
Meer info op: http://www.colijnsplaatsedagen.nl/


De hele zomervakantie


Voor iedereen die door de stad flaneert,
ook tijdens alle zomermarkten, minifestivals en andere evenementen in de centra
en voor bij de tours langs monumenten,
nu al in Colijnsplaat, Zierikzee, Brouwershaven en Burgh-Haamstede.


-Zaterdag 8 juli, de jaarlijkse Solex-race door Colijnsplaat


Dwars door de Voorstraat waar het publiek direct ook midden in ‘O kijk hier!’ staat.
Klik voor meer info op:  http://www.noordbevelandtoerisme.nl/modules/wiwimod/index.php?page=solexrace


-Zaterdag 8 juli, Centree-feest, Zierikzee


Met retro-muziek, -spelletjes en -versnaperingen en n.b. juist bij het ene startpunt van ‘O kijk hier!’.
Klik voor het programma op:  http://www.centree.nl/


-Zaterdag 8 juli, Brouwse Dag.


Met muziek en nostalgie en natuurlijk kan er ook een rondje ‘O kijk hier’ gedaan.
Klik voor de site met meer info over programma op:  www.brouwsedag.nl


-Zaterdag 8 juli, opening zomereditie Noord-Beveland in Colijnsplaat

De openingshandeling van de zomereditie ‘O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier! -2017 op Noord-Beveland is verricht door de burgemeester van Noord-Beveland, de heer Delhez, begeleid door zijn echtgenote, dit bij Voorstraat/Kerkplein. O kijk hier! is dit jaar voor het eerst ook op Noord-Beveland met de opstart in Voorstraatdorp Colijnsplaat. Van de ene kop van de Voorstraat, bij de Haven, tot de andere kop, bij de kerk, zijn nu ook hier in etalages foto`s te zien van zo`n 100 jaar oud steeds bij de plaats waar ze ooit gemaakt zijn. Wie banden heeft op zowel Noord-Beveland als op Schouwen-Duiveland of wie gewoon een aanleiding zoekt om nog wat verder op te gaan, heeft nu een extra leuke rede om zowel ‘thuis’ of in ‘de verblijfplaats’ te kijken als om naar de ‘overkant’ te gaan.
 Aansluitend aan de officiële opening kon iedereen natuurlijk een wandeling maken langs de foto`s.


-Vrijdag 30 juni Opening zomereditie Schouwen-Duiveland in Brouwershaven


De openingshandeling van de zomereditie ‘O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier! -2017 op Schouwen-Duiveland is verricht door de bovenbouwer van De Schoener, de basisschool van Brouwershaven. Dit op vrijdag 30 juni bij de Muziektent op de Markt.
Na de opening was er een speciale wandeling voor de leerlingen en hun gasten langs de foto`s en natuurlijk een ‘drankje’.
De expositie is er dit jaar in gegroeide vorm. Hij loopt deze keer langs de Oude Haven zuid-zijde langs de Markt, met een zijpaadje naar de (oude) school en de Grote kerk en dan langs de Oude Haven noord-zijde (maar kan in willekeurige volgorde bekeken worden.). Alle foto`s zijn minstens honderd jaar oud en hangen weer juist bij de plek waar ze ooit gemaakt zijn. Tijden het seizoen kunnen extra verhalen en/of info over de foto`s ingestuurd worden, ook om te delen op de site.
 Aansluitend aan de officiële opening is er voor de leerlingen en hun gasten een speciale wandeling langs de foto`s.


-Woensdag 31 mei 2017 Paardenmarkt (Paeremart) Zierikzee

De eerste Jaar- en Paardenmarkt in Zierikzee is al in de 14 eeuw gehouden. Tot de oorlog was de handel in paarden en kleinvee ook echt een belangrijke functie van deze markt. Daarnaast kwamen er op jaarmarkten al tijden steeds meer ‘volksvermakelijkheden’ en kramen met ‘spelen’ of , de kermis, met allerlei optredens, kabinetten met rariteiten, maar ook danssalons. Na de oorlog verdwenen paarden natuurlijk snel door de mechanisering bij de boeren en het gewoner worden van auto`s. De jaarmarkt en een kleine kermis bleven en intussen is er ook weer geruime tijd een kleine paardenschouw en demonstratie van passende ambachten, nu als folklore. Natuurlijk waren er vroeger in veel plaatsen jaar- en paardenmarkten, nu is die in Zierikzee een echte attractie.
Bij deze gelegenheid is er een kleine speciale gelegenheidsexpo van ‘O kijk hier!’ waarbij een echt kijkje te zien is van de Jaar- en Paardenmarkt en bijbehorende kermis van zo`n 100 jaar geleden. Dit achter de ramen van De Oude Muziekschool in de Poststraat, naast het kerkplein, bij de paardenkeuring door de Men-vereniging en het ringrijden.
Voor meer verhaal over de geschiedenis verwijzen we graag naar de heel interessante site  www.zierikzee-monumentenstad.nl/kk_2900008.html/


– 4 mei. Mogelijkheid van een eigen herdenkingswandeling langs de Struikelstenen.
   Zierikzee – Burgh-Haamstede (1 locatie) – Middelburg.

08_IMG_0052

Een bijzondere gelegenheid om een wandeling te maken langs de struikelstenen, die in het centrum van Zierikzee liggen, in de stoep voor huizen, waar voor de oorlog Joodse families woonden. De stenen zijn afgelopen winter gelegd op initiatief van Stichting Struikelstenen Zeeland, als onderdeel van een Europees project.
 Voor de adressen in Zierikzee en een in Burgh-Haamstede: struikelstenenzeeland.nl/adressen/2/
Voor meer over de families en hun geschiedenis:  struikelstenenzeeland.nl/category/verhalen/
(Binnen Zeeland zijn er ook nog struikelstenen in Middelburg).


-Koningsdag 2017 en de drie dagen van de aanloop er naar toe

  

 De opening van het nieuwe buitenseizoen van O kijk hier! dit jaar al op Koningsdag met twee kleine bijdragen.
In Zierikzee met een speciale Koningsdag-mini-expositie bij het dan feestelijke Havenplein noordzijde. Voor de gelegenheid een serie heel oude foto`s waarop te zien is hoe hier, op dit zelfde plein en iets verderop, ook 100 jaar geleden al vrolijk Koninginnenfeesten gevierd werden. Voor het hele programma op Koningsdag in Zierikzee www.koningsdagzierikzee.nl/   Wat meer verhaal over de oude voeringen op deze eigen site: okijkhier.nl/verhalen/

 In Colijnsplaat met een kleine bijdrage aan de historische puzzeltocht, dit natuurlijk, met een oude foto. Voor het hele programma op Koningsdag in Colijnsplaat zie: http://www.pzc.nl/bevelanden/dit-is-er-te-doen-op-de-bevelanden-en-tholen-tijdens-koningsdag~a9e71099/

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

-‘O kijk hier! naar de kijkers’ in zorgcentra, winterstop/voorseizoen begin 2017

Afbeeldingsresultaat voor borrendamme zierikzee grand cafe

In de periode dat de expo winterstop heeft, willen we de fotopanelen ter beschikking stellen aan lokale zorgcentra, zodat ook inwoners, die lastig op locatie kunnen gaan kijken, maar zeker zo vaak geïnteresseerd zijn, ze ook kunnen zien.  Een eerste proeve hiervan, met een deel van de zomerexpo, in Borrendamme in Zierikzee, bij hun Grand Café en eigen bibliotheek.
(Aan een plan voor een op maat gesneden versies met extra`s wordt gewerkt.)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

–Nacht van de Nacht, zaterdag 29 oktober 2016.

Drukwerk

De Nacht van de Nacht, intussen een aardig ingeburgerde gebeurtenis, is opgestart om te promoten ‘s nacht minder energie te verspillen en de natuur te ontzien door het kunstlicht te temperen dat tegenwoordig zo aanwezig is. Vele burgers, gemeenten en bedrijven doen hier inmiddels aan mee door dit in ieder geval 1 nacht uit te proberen. In oude centra, bv. die van Zierikzee en Brouwershaven, kun je zo natuurlijk ook ervaren hoe het een eeuw of wat geleden was om laat over straat te gaan.
 De Nacht van de Nacht is daarom een leuke aanleiding om deze avond een andersoortige wandeling te maken langs expo ‘O kijk hier! ‘

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Maand van de geschiedenis, de maand oktober (update oktober 2016).

Van harte is ingegaan op de uitnodiging om met de expo ‘O kijk hier!’ ook te participeren in het programma van de Maand van de geschiedenis, de maand oktober. Het is een landelijk event en dit jaar is er ook in Zierikzee een uitgebreid programma, dit door samenwerking van verschillende organisaties. Er zijn lezingen, boekuitgaven, films etc. en de expositie ‘O kijk hier!’ zal ook deze maand te bekijken zijn. (Zie voor het hele programma in Zierikzee: http://www.wereldregio.nl/wp-content/uploads/2016/10/Mnd-vd-Gesch.pdf)
 De VVV organiseert elke donderdag een rondleiding, waar ook (een deel) van de expo in opgenomen is.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

-Monumentendag, zaterdag 10 september. (geplaatst augustus 2016)

logo open monumenten dag

Op Monumentendag is er op ons eiland altijd een uitgebreid programma, niet alleen in Zierikzee Monumentenstad, maar ook in de (meeste) andere kernen. De expositie ‘O kijk hier!’ is dan natuurlijk ook deel van het programma. Zie voor het hele programma op S-D: http://zeeuwseankers.nl/data/item/Programma_OMD_Schouwen-Duiveland_2016.pdf) Monumentendag wordt op ons Eiland alleen op zaterdag gevierd, de etalage-expo ‘O kijk hier!’ is natuurlijk vanzelf ook op de zondag van het Monumentenweekend te bekijken.

  De Stadsraad van Brouwershaven organiseert door de dag heen een aantal rondleidingen langs monumenten van Brouw en langs de foto`s van ‘O kijk hier!’, die rond de Markt en de kop van de Oude Haven te zien zijn.

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

-Kermis Zierikzee, 5 t/m 11 augustus. Nu naast vroeger

 

Ook 100 jaar geleden en al eerder werd er jaarlijks kermis gevierd in Zierikzee. Elektriciteit was toen nog bijzonder en er was dus heel wat minder bewegend spektakel, maar men vermaakte zich natuurlijk evengoed, met elkaar ontmoeten, spookhuizen, goochelaars, dansen, oliebollen en de eerste draaimolens.
 In de etalage van de Tattoo-shop aan het Havenpark hangt een fotopaneel van ‘O kijk hier!’ met een aantal foto`s van vroegere kermissen.

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

-Hoogzomermaanden juli en augustus: Rondleidingen met lokale VVV gidsen.

 In Zierikzee wordt bij de reguliere stadswandelingen, onder begeleidingen van VVV-gidsen, de expo ‘O kijk hier!’ opgenomen.

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

-Opening van  ‘O kijk hier!’ – zomer 2016. (geplaatst 2 juli 2016)


Foto met Droste-cacao-effect: Kijkje op Havenpark zz waar Ineke van den Broek, adjunct-gemeentearchivaris, en Jolien Hemmes, VT, expo-ontwikkelaar, de foto ophangen die hier, op dezelfde plek, 100 jaar geleden werd gemaakt. Genomen vanmiddag bij de officiële opening voor zomer 2016 van de etalage-expo ‘O kijk hier!’ met oude foto’s uit 1850-1916 op locatie. Ook dank aan De Theetap die, tussen de verbouw door, ons ontving met thee!’
(Nog een grote opkomst als meegerekend wordt dat bijna iedereen die een raam beschikbaar had gesteld op dit uur moest werken en de vrijwilligers van het Archief al op zomerreces waren. Evengoed gezellig. Volgend jaar weer, alleen op een andere tijd.)

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..