Scouwen&Duveland eeuwen terug

Dit jaar is op Schouwen-Duiveland gestart met een heel nieuwe route met raamexpo`s op locatie, met als thema ‘Scouwen&Duveland eeuwen terug’. Begonnen is met de eerste editie ‘O kijk, Zierik langs de Ee!’. De hele expo zal z.s.m. steeds verder uitgroeien door de diverse kernen, dit met een sprokkelformule. Ook komt er vrijwel zeker ook weer een editie op Noord-Beveland met oude foto`s die inkijkjes geven in het verleden. Hier volgt elke week een update van de groei, met een vers routekaartje, met knipsels van de wekelijkse rubriek in Ons Eiland en meer. Er komt ook verdere achtergrondinfo.
Zaterdagmiddag 30 maart om 14.00 is er een Speciaal Programma met extra expo IN de Nieuwe Kerk ‘O kijk, het begin van Zierik aan de Ee!’. De extra expo daar is 30&31 maart 12.00-16.00 uur. De programmahet hier onderaan en bij Agenda.

Bij ‘O kijk, Zierik langs de Ee!’ volgt de route de oude lopen van de kreek de Ee waaraan Zierikzee begonnen is. Toen een veilige plek, die ook heel praktisch was voor visvangst en handel. Hoe belangrijk die Ee ook was, hij is in de loop der eeuwen steeds verder gedempt. Nu rest buiten de poorten alleen nog Het Sas en binnen de poorten een klein stukje Oude Haven. Met oude foto`s met nog oudere sporen, foto`s van oude sporen, oude kaarten en meer, wordt steeds op locatie een kijkje gegeven in de vroege ontwikkelingen. Soms met bijzondere, duidelijke beelden, soms met een glimp. Zo is niet alleen te zien hoe de Ee liep, maar ook hoe de voorouders hem temden en gebruikten. 


Heel binnenkort start deze poster-donateursactie. Toezeggen en reserveren 
kan nu al door een mailtje te sturen naar stichtingvlam@gmail.com. Info over de afhandeling wordt dan z.s.m. teruggemaild. De poster is A2-formaat, met zijdeglans en verzwaard papier. (Het witte kader hoort niet bij de poster.)


Routekaartje ‘O kijk, Zierik langs de Ee!’

De editie ‘O kijk, Zierik langs de Ee! is in week 1 van het nieuwe jaar, 2019, gestart met een kleine, eenvoudige previewroute, die vooreerst elke week met een serie groeit (Deze worden later ook nog aan elkaar geschakeld). De route met expo volgt de oude kreek de Ee vanaf het deel dat er nog steeds is in Zierikzee, de Oude Haven, langs het deel dat rond 1890  is gedempt, het Havenpark, de delen die alweer 150 jaar terug zijn gedempt: het Havenplein, de Mol en de Schuithaven. De route volgt hierna de hele ‘Noordelijke Tak’, tot de Nobelpoort, naast de voormalige Waterpoort. De staart van de kreek, achter de Steiltjesstraat, is pas in 1920 gedempt en ook van dat dempen is er daarom een leuke foto. De oorspronkelijke loop van de kreek, richting Nieuwe Kerk en de oudste plek van Zierikzee,wordt zo goed mogelijk gevolgd via de Dam en de Poststraat tot de Westbrug.. Ook bij de Nieuwe Haven, het alweer 400-jaar-oude alternatief voor de Ee, volgt een klein ‘Kijkje’ bij het Luitje (rondom de VVV). De route wordt de komende maanden steeds wat rijker.
Maar nu eerst op 30&31 maart de speciale editie IN cultuurcentrum de Nieuwe Kerk.
In de wekelijkse rubriek in Ons Eiland staat steeds wat info over nieuwe aanvullingen met een foto, die een kijkje geeft in de vroegere situatie. (Na 30 maart groeit de ‘O kijk hier!’- expo weer verder over S-D en N-B en eventueel meer.)  


Interview en rubriek in Ons Eiland
(De locatie van bepaalde foto`s wijzigt soms door andere opsplitsing bij uitbreiding.)  


Opstart in het huidige hart: Bij Havenplein 10


Nu bij Kraanplein 22 


Bij Havenpark 18


Bij Havenplein 10


Bij Mol ’10’


Bij Schuithaven 2

Sint Anthoniesdam 2a en Korte Nobelstraat 40/Waterpoortstraat

Bij Dam 22. Tijdelijk daar tegenover bij Dam 19


Bij Poststraat 4 (etalage Boktor)

Bij het Kerkplein Zijraam Poststraat 58


30&31 maart IN cultuurcentrum de Nieuwe Kerk


Op 30&31 maart ook IN de Nieuwe Kerk