Straks

De nieuwe expo voor 2019 ‘Scouwen&Duveland eeuwen terug’, in week 1 gestart met een eenvoudige preview in Zierikzee, groeit de komende weken t/m het voorjaar wekelijks verder uit tot er in Zierikzee een eerste route is en daarna verder met extra details en z.s.m. ook in de alle kernen.
Info over alle edities wordt hier en op de speciale pagina steeds z.s.m. aangekondigd en zo ook de bijkomende activiteiten. Veel nieuws wordt ook aangekondigd via de wekelijkse rubriek in Ons Eiland en via andere media. 


Winter: ‘O kijk naar de kijkers!’ tijdens de ‘winterstop’
Deze herfst was de editie ‘O kijk, foto`s van WO-l hier – Haamstede’ bij zorgcomplex De Duinen in Haamstede. De afgelopen twee winters hebben we in een aantal zorgcentra expo`s met oude foto`s over de meest logische kernen aangeboden. Deze werden zeer enthousiast ontvangen. 


Uitnodigingen van andere zorgcentra voor een expo zijn van harte welkom. Opties zijn een op maat samengestelde met uitgelichte bestaande panelen of een aparte op maat gemaakte. Zolang we nog geen vaste subsidie of speciale subsidie voor deze activiteit hebben is een bijdrage verder wel nodig. 


Winterse gelegenheids-raamexpo ‘O kijk hier!’ en andere gelegenheidsexpo`s op uitnodiging
Nieuwe edities met winterse beelden worden op (gesponsorde) uitnodigingen van harte gerealiseerd, Dit op basis van al opgebouwd  materiaal of op maat.

Vorig jaar was de wintereditie Zierikzee eerst te zien bij Capri en haar 3 buren,
rond het kruispunt Mol/Schuithaven/Melkmarkt/Dam
en
daarna naast de kunstijsbaan op het Havenplein in Zierikzee, achter de ramen van de Xenos.


Maart 2019 Speciale, kleine, expo-editie over de oude oorkonde uit 976
Deze expo betreft een speciale over de oorkonde, die we in het licht hebben gebracht, tijdens de voorbereiding van de editie ‘Een glimp van 800-jaar terug’. Deze is zo bijzonder omdat hij de oudste bekende vermelding van Zierikzee bevat. Zo bleek hij bovendien voor nog een aantal plaatsen in de regio ‘Oost-Zeeland’ bijzonder. Deze speciale expo-editie over de oorkonde zal dan ook gaan reizen door Zierikzee, Goes, Borsele en Wolphaartsdijk en mogelijk nog verder.
De oorkonde wordt in historische overzichtjes veelvuldig genoemd, maar was nooit getoond of vertaald. Hij is, zoals alle officiële stukken uit die tijd binnen ‘Europa’, in het latijn opgesteld en bovendien in oud latijn in een bijzondere stijl. De vertaling bleek een uitdaging. Intussen heeft een bekende historicus inhoudelijk een voorzet gegeven, een latinist zijn hersens op het vertalen gekraakt en iemand tips gegeven voor de overgang naar het Nederlands. Tijdens een speciaal event wordt de vertaling officeel gepresenteerd, vergezeld van een exyta expodeel en programma. Meer info volgt.


Zaterdag 27 april Koningsdag
Er zal weer met veel plezier bijgedragen worden aan vieringen tijdens Koninsdag. Meer info volgt zo spoedig mogelijk.


Zaterdag 11 mei 2019 Viering Zierikzee 800 jaar stadsrechten
Bijdrage met een nieuwe special ‘O kijk, een glimp van 800 jaar terug’.
In de opmaat naar het feit dat het 800 jaar gelen is dat Zierikzee stadrchten kreeg wordt jaarlijks in mei een speciale Middeleeuwse dag georganiseerd. Vorig haar droegen Stichting Vlam bij met een kleine, speciale  =raamexpo achter de ramen van Voorheen de Marskramer,  met een zo echt mogelijke glimp van de stad Zierikzee in die tijd. Nu zal dit in nog uitgebreidere vorm gebeuren, bovendien mooi gekadert door de expo ‘O kijk, Zierik langs de Ee!’ over de ontwikkeling van de plats van nederzetting aan de kreek de Ee tot de stad nu.


Zomerevents op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland
Er zal weer met veel plezier vaak bijgedragen worden aan programma`s van diverse zomerevents.


14-15 september Monumentendag 2019
Natuurlijk zal er ook weerbijdragen worden aan het programma voor Monumentendag/Monumentenweekend.


Donateursacties en opties sponsoren
Vorig jaar zijn we begonnen met enkele kleine donateirsacties, De ontvamgst van de expo`s is immers positief en er is nog veel meer leuks en interessants om te laten zien. We zijn natuurlijk blij met de verkregen basissubsidie, maar donateurs en sponsoren zijn voor uitgebreidere versies van harte welkom.  Voor donateurs met een gezellig extraatje, spomsoren kunnen soms ook bijdragen met het mogelijk maken van een expouitbreiding die bij hen aansluit.