Twee vrouwen van vroeger

‘O kijk die twee vrouwen van vroeger!’ is een kleine special bij de (expo)route ‘Zierik langs de Ee’. Dit ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis met het thema Hij-Zij. Centraal een serie paneeltjes met een overzicht bij Havenpark 18 en meer lokaal, aan de voet van de Dikke Toren en de Nieuwe Kerk, bij Fizi plus Poststraat 49 en, richting Nobelpoort, bij Watermolen 9. 
Hierbij een blik op twee vrouwen die op bijzondere momenten in de vroege geschiedenis van Zierikzee ‘de vrouw van’ waren, maar die ook veel meer macht hadden dan vaak verwacht. De twee ‘stellen’ tonen bovendien heel mooi het kader van het heel vroege Zierikzee. Dat was toen pas een parel in de groei in een hoek van het grote rijk waar het onder viel voor er sprake was van een Nederland. De machtigen, elders, leefden op grote schaal, het ging ook beide keren om mondiale, politieke huwelijken.
De hoofdpersonen zijn: Prinses Theophanu van Byzantium, echtgenote van Otto ll, keizer van Duitsland en het Groot Roomse Rijk, die met die Oorkonde van 976 de Sint-Baafsabdij bevestigde in haar bezit van o.a. Creka-en-Papingalant (het prille Zierikzee),
Maria van Brabant, echtgenote van graaf Willem 1, die Zierikzee stadsrechten gaf en zijn nieuwe vrouw bij hun huwelijk, in juni 1220, de Watermolens van Zierikzee. (Deze had hij waarschijnlijk als deel van de deal met de stad verkregen.)
De route ‘O kijk, Zierik langs de Ee!’, loopt, wegens succes, in afgeslankte vorm (dus veel minder raamexpo) en met het routeboekje nog door en met kleine specials zoals deze.Meer over Theophanu en de haren.
Achter de ramen van filmhuis Fizi aan de voet van de Toren en de Nieuwe Kerk, daar waar Zierikzee begon, een kleine serie over Theophanu en iets verderop een kleine serie over De oorkonde van 976.
Lees meer over de dynastie van de Otto`s en over de toen bekende prinses en later emperatix Theopahnu via de linkjes hieronder:


nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Roomse_Rijk
De oorkonde van 976
nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Otto_I_de_Grote
nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Otto_II
nl.wikipedia.org/wiki/Theophanu
dspace.library.uu.nl/handle/1874/21979

Meer over Maria van Brabant en de haren
Achter de ramen van Watermolen 9, waar ooit de watermolen stond die Maria van Brabant ter gelegenheid van hun huwelijk van graaf Willem 1 kreeg, een kleine serie over haar en over die watermolen.
Lees meer via de linkjes hieronder.

De enige gekleurde afbeelding van Maria van Brabant, wel gemaakt bij haar eerste huwelijk (met een toenmalige Otto).

nl.wikipedia.org/wiki/Willem_I_van_Holland
nl.wikipedia.org/wiki/Maria_van_Brabant_(-1260)
nl.wikipedia.org/wiki/’t_Oude_Huys

(Meer volgt komende week)
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.