Verhalen bij foto`s Brouw


Nieuwe bijdragen worden bovenaan toegevoegd en de eerste bijdragen staan dus onderaan.

  • Over gelegenheden vroeger en nu n.a.v. speciale gelegenheidsexpo`s.
  • Over het leven vroeger n.a.v. foto`s uit de expo.
  • Over de situatie vroeger in de kernen aan de hand van de foto`s.
  • Over fotografie vroeger n.a.v. de foto`s.

Lekker fietsen, toen en nu, op foto van de Markt van Brouwershaven


Tussen de paardenkoeten en hondenwagens, zie je op deze hele oude foto`s ook mensen op de fiets. Deze fietsen zijn nog niet elektrisch, maar hadden toen, ruim honderd jaar terug, al wel hetzelfde model als nu: geen loopfietsen, geen hoge wielen en gewoon met een fietsketting tussen trappers en as.
Wie dat soort dingetjes interessant vindt klikke HIER: nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_fiets


Sporen van de techniek: gebarsten glas-negatieven.
Op  een enkele foto zie je een echte lijn lopen. De foto`s zijn expres niet bijgewerkt, ook deze strepen zijn niet gecamoufleerd. Ze laten iets bijzonders zien van de vroeger fototechniek. In het begin werden foto`s gemaakt door het licht dat in de camera-box viel op een glasplaatje met een dun laagje zilverzout op te vangen.. Het zilver oxideerde bij feller licht en zo kreeg je, door het verschil door licht en schaduw echt een mooi beeld. Dat het goed werkte is wel te zien aan de foto, die dus nog kort geleden met zo`n ooit belichte glasplaat gemaakt kon worden. Deze glasplaatje breken echter ook snel, dus een bekende schade is dat er bij het afdrukken te zien is dat er een keer een barst in het plaatje is gekomen of dat zelfs twee delen tegen elkaar aangeschoven moesten worden.


Koningsdag Brouwershaven:
  
De verjaardag van de koning of koningin wordt al heel lang gevierd met volksfeesten. Nu ter ere van de verjaardag van koning Willem Alexander, daarvoor voor die van de koninginnen Beatrix, Juliana en Wilhelmina. Ook 100 jaar geleden gingen de vlaggen uit, werden er optochten georganiseerd (alhoewel hier toen nog zonder fietsen) en werden er kinderspelen, zoals zaklopen,  georganiseerd.
Koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van Willem-Alexander,  kwam in 1898 op haar 18e verjaardag op de troon. Zij volgde zodra ze volwassen was haar vader op die al was overleden toen zij 5 was. De troonsbestijging en alle lustra van deze troonsbestijging waren in haar periode dus altijd vanzelf op Koninginnedag. Dat werd vaak dubbelfeest.
Dit jaar was er bij Koningsdag een spotlight op een eerste hele leuke foto over en optocht bij een Koniginnenfeest rond 1900. We hopen de komende jaren ook hier een groeiende gelegenheidsversie te kunnen realiseren.


Koetsen

Bij de expositie hangen twee foto`s met daarop ook een koets met paard, één in Brouwershaven en één in Zierikzee. Er zullen misschien nog mensen zijn die zelf nog in  een koets met paard gereden hebben, er zullen in elk geval mensen zijn van wie ouders of grootouders nog een koets met paard gebruikten. We zijn benieuwd naar zowel dagelijkse info als bijzondere! En wie weet misschien zelfs van wie de koetsen waren, die op de twee foto’s van ‘O kijk’ te zien is zijn?


Cafetaria Oud Brouw.
Bij cafetaria Oud Brouw in Brouwershaven is een wand binnen helemaal bedekt met een prachtige oude foto van de Oude Haven, waarop echt een groot deel daarvan te zien is.
Op de foto, die vanwege ‘O kijk’, bij Oud Brouw hangt, is rechts nog net het pand te zien waar zij nu in zitten en is nog net te zien dat hier toen een ”Vlees…” zat. Het zal een Vleeshouwerij/slagerij zijn geweest. De huidige eigenaar vertelde dat er, in een ruimte achter in het pand, nog vleeshaken hingen. Het kleine huisje dat  achter het pand stond, dat waarschijnlijk het echte slachthuisje was, is helaas afgebroken.


Iets over de start van de fotografie.
De alleroudste, bekende foto’s zijn in ongeveer 1820 gemaakt. Het was een uitvinding die natuurlijk snel aandacht kreeg. In de jaren vijftig werd fotograferen al een beetje gewoon. De oudste foto uit Zierikzee, bij ‘O kijk’ is van iets na 1850! (Natuurlijk hopen we dat er meer hele oude boven tafel komen.)
In het begin duurde het maken van een foto lang, de camera moest minutenlang openstaan om genoeg belichting te krijgen. Met name daarom zijn de meeste heel oude foto’s nogal stil: vrij starre portretten of lege straten. Fotograferen was natuurlijk een bijzondere zaak, maar dat de mensen vaak wat stijf ogen komt dus vooral omdat ze lang stil moesten zitten. Van een tiental jaar later zijn er al foto`s waarop mensen een stuk meer ontspannen ogen en soms ook al van kinderen die echt spelen. Ondanks dat het vrij veel gedoe was, worden er  al vrij snel ook foto`s op straat gemaakt. Op de expo ‘O kijk’ is die oudste foto er een die nog net gemaakt is toen de Oude Haven nog helemaal tot Concordia liep en, ter hoogte van de Beuze, de Brede Brug lag. Omdat dat deel van de haven al in 1871 gedempt is, is het zeker, hoe oud de foto minimaal is!
Op deze foto is geen mens te zien. Dat is dus niet zo omdat het hier toen zo saai was, maar vanwege de technische beperkingen van het fotograferen. In het begin werden foto’s waarschijnlijk ook bewust op stille momenten gemaakt om geen vlekken van beweging te krijgen. Van een bekende oude foto, genomen in Parijs, is bekend dat de straten bedrieglijk stil lijken: door de lange openingstijd vlakken alle bewegende objecten, zoals wandelaars en koetsen elkaar weg, alleen wat steeds op zijn plek blijft, beklijft in het beeld. Op die foto zijn daarom alleen een schoenpoetser en een klant te zien, die toevallig de hele tijd op hun plek bleven.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..