Verhalen bij foto`s Brouw

Deze info staat nu ook op de pagina over de zomerexpo op Brouwerhaven.

Bij de foto`s op de panelen staat steeds een korte toelichting. Hier een kleine, extra greep verhalen. Deze kan wisselen als de expo`s anders ingericht worden. Inzendigen van verhalen uit eigen familie, die aansluiten, zijn van harte welkom.

  • Over gelegenheden vroeger en nu n.a.v. speciale gelegenheidsexpo`s.
  • Over het leven vroeger n.a.v. foto`s uit de expo.
  • Over de situatie vroeger in de kernen aan de hand van de foto`s.
  • Over fotografie vroeger n.a.v. de foto`s.

Het beeld van Jacob Kats op de Markt

Op de markt staat een door de Gentse beeldhouwer G. Parmentier gemaakt standbeeld van Jacob Cats. Het beeld dat er nu staat is een replica van het oorpronkelijke. Die was extra interessant, omdat het in Nederland een van de eerste beelden op een plein was.


Sporen van de techniek, het weer en gebarsten glas-negatieven.Enkele foto`s hebben de tand des tijds wat minder doorstaan. Ze zijn gevlekt, de bovenlaag heeft schuursporen en op een enkele foto zie je een echte lijn lopen. De foto`s zijn expres niet bijgewerkt, ook zulke lijnen zijn niet gecamoufleerd. Ze laten iets bijzonders zien van de vroeger fototechniek. In het begin werden foto`s gemaakt door het licht dat in de camera-box viel op een glasplaatje met een dun laagje zilverzout op te vangen.. Het zilver oxideerde bij feller licht en zo kreeg je, door het verschil door licht en schaduw echt een mooi beeld. Dat het goed werkte is wel te zien aan de foto’s die er zijn. Deze glasplaatjea breken echter ook snel, dus een bekend punt is dat er bij afdrukken een lijn te zien is omdat er een keer een barst in het plaatje is gekomen of dat zelfs twee delen tegen elkaar aangeschoven moesten worden.


Koningsdag Brouwershaven

  

De verjaardag van de koning of koningin wordt al heel lang gevierd met volksfeesten. Nu ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander, daarvoor voor die van de koninginnen Beatrix, Juliana en Wilhelmina. Ook 100 jaar geleden gingen de vlaggen uit en werden er optochten georganiseerd. Kuist op dat soort dagen gingen fotografen er op uit en er zijn dus regelmatig foto`s van te vinden. In Brouw is op zo`n dag een van de weinige oude actiefoto`s gemaakt.  


Cafetaria Oud Brouw

Bij cafetaria Oud-Brouw in Brouwershaven is één wand binnen helemaal bedekt met een prachtige oude foto van de Oude Haven. Op deze foto, die vanwege ‘O kijk hier!’, in Brouwershaven hangt, is rechts nog net het pand te zien waar zij nu in zitten èn is nog net te zien dat hier toen een ”Vlees…” zat. Het zal een Vleeshouwerij/slagerij zijn geweest. De huidige eigenaar vertelde dat er, in een ruimte achter in het pand, nog vleeshaken hingen, toen hij er in  trok. Het kleine huisje dat achter het pand stond, dat waarschijnlijk het echte slachthuisje was, is helaas afgebroken.