WO-l in andere kernen

Deze verzameling foto`s uit WO-1 uit andere kernen kan de doorgroeien. Inzendingen zijn welkom (bij voorkeur met wat details). De verzameling zal ook na de huidige expo in ere blijven.


52774909.1

Scharendijke, Baken, 8 januari 1918
Op de avond van de zevende januari 1918 ontplofte een Engelse zeemijn nadat hij, ter hoogte van het Baken, tegen de zeedijk aangespoeld was. Twee woningen en twee schuren werden zwaar beschadigd. In de school in het dorp waren zoveel ruiten gesprongen, dat de kinderen vrijaf kregen. Aan de buitenzijde van de dijk werd circa negentig meter zeewering beschadigd.


52809173.1

Noordwelle.
Vuurtoren Noord Schouwen bij Den Haard. Deze toren uit 1848 stond ter hoogte van de duinovergang Het Klokje. De toren werd na de plaatsing van nieuwe kustlichten in 1915 overbodig. In 1916 werd de stenen onderbouw door de Genie opgeblazen, als een “nuttige oefening in het aanbrengen en ontsteken van springladingen door het voor dergelijke werkzaamheden aangewezen personeel.”


52689947.1

Burghsluis, Havenweg
Het is bijzonder druk met Hoogaarzen en Lemmer Aken in de haven. De drie schepen links zijn van de Gebr. en neven Van der Klooster. De exemplaren rechts gelegen zijn gasten; wellicht gevluchte Belgische vissers tijdens de eerste wereldoorlog.


52710145.1

Kerkwerve, 24 augustus 1918
Begrafenis van de Duitse soldaat Theodor Könen, Torpedooberheizer aan boord van torpedoboot V 68 van de 2e torpedodivisie.
Fotograaf: H. Misset


  

Nieuwerkerk
De spits van de kerktoren heeft drie banen gekregen: rood-wit-blauw. Het ging in die tijd nog om zwart-wit foto`s, dus dit is hier alleen net te zien als je het weet. Het
 is gedaan in de hoop extra vergissingsbombardementen te voorkomen. In nog enkele plaatsen is en kerkspits zo geschilderd.

Klik HIER voor het dagboek van Marien Wandel, dienstplichtige uit Nieuwerkerk, gelegerd in Zeeuwsch-Vlaanderen, terwijl zijn familie zich hier zorgen maakte.


Bruinisse, 1915
Belgische vluchtelingen