In-betweenactiviteiten N-B

Bijdrage aan de Dag van de Archeologie in Colijnsplaat.
Op uitnodiging van de Gemeente droegen we bij met een etalage-expo met oude foto`s, halfweg de Voorstraat. Een steppingstone tussen nu en veel eerder.

 

Duik in de Archeologie-dag Colijnsplaat

 

Ontdek het Romeinse en middeleeuwse verleden van Colijnsplaat. Leer meer over onderwaterarcheologie, verdronken dorpen en het mysterieuze verdronken eiland Orisant.

Bij dit archeologie-evenement in Colijnsplaat zijn er naast (pop-up) lezingen veel activiteiten op verschillende locaties.
En: Het is voor alle leeftijden!

Programma

10.30 onthulling bord over de Romeinse havenplaats Ganuenta bij de Nehalenniatempel (Oude Haven) door wethouder Schenkelaars
11.15 tot 15.30 uur Pop-up lezingen door archeoloog Robert van Dierendonck bij en in de Nehalenniatempel aan de Oude Haven. Twee presentaties: ‘Griekse, Romeinse en Gallo-Romeinse tempels: verschillen en overeenkomsten’ en ‘Het ritueel van de gelofte’.
•Presentaties over onderwaterarcheologie op het schip van het Nehalennia Archeologisch Duikteam in de haven van Colijnsplaat.

Ook in de dorpskerk (Havelaarstraat 30) zijn diverse activiteiten en lezingen
o Lezing “Het verborgen middeleeuwse verleden van Colijnsplaat” door archeoloog Karel-Jan Kerckhaert over archeologisch onderzoek bij Colijnsplaat.
o Lezing “Verdronken en vergeten: Zeeuws Pompeii, Over het mysterieuze eiland Orisant en weggespoeld Zeeuws verleden” door schrijver Paul de Schipper.
o Romeins aardewerk passen en determineren.
o Leskisten voor kinderen
o De kerk is ook het start- en eindpunt van de interactieve Parelroute ‘Uniek’ – Colijnsplaat (4 km). Deze is te downloaden via de Zeeland app van de VVV. Bij of in de kerk worden de kaartjes met de route en de parels uitgereikt. Op deze dag is de kerk het start- en eindpunt in plaats van camping Orisant.
o Rondwandeling onder leiding van een gids door Colijnsplaat en langs het Monument voor de Verdronken Dorpen (3 km) om 13.00 uur en om 15.00 uur vanaf de Dorpskerk.
o Kerktoren beklimmen
o Tentoonstelling over Johannis de Rijke, een waterbouwkundige die geboren is in Colijnsplaat en belangrijke waterstaatkundige werken heeft gerealiseerd in Japan en China.
o Gallery Maritime (Voorstraat 45). De galerie brengt een artistieke ode aan de Romeins inheemse godin Nehalennia. Maritiem beeldhouwer Ludo van Well exposeert in de galerie zijn inspiraties voor en van ‘Nehalennia’. De opgedoken votiefstenen bij Ganuenta, inspireerden Van Well. Tevens is er een kleine replica van een Caudicaria (Romeins transportschip) te bezichtigen.
o Expo ‘O kijk hier!’ (Voorstraat 32 e.o.) met oude foto’s van Colijnsplaat
o Solex museum (Voorstraat 6)

Overige informatie
Colijnsplaat is die dag bereikbaar via de West-Zeedijk en de Oost-Zeedijk.
De Colijnsplaatseweg is vanwege de aanleg van een fietspad afgesloten voor auto’s. Parkeren kan op de Oude Haven of het parkeerterrein aan de West Zeedijk. Rond 15.00 uur passeert de Tacx Pro Classic wielerwedstrijd de Noordlangeweg vlakbij Colijnsplaat. Deze weg kan dan tijdens de doorkomst van de wielrenners afgesloten zijn.