Raamexpo Wissenkerke ruim 100 jaar terug

Deze zomer was er voor het eerst ook in Wissenkerke een route ‘O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier!’. Donderdag 16 mei is deze geopend door de burgemeester samen met de bovenbouwers van de lokale basisschool De Vliete, hij liep tot 17 september.
Het is een leuke route geworden, door de Voorstraat, de Dorpsdijk, Ooststraat en via de Oostvoorstraat weer terug en daarmee een echt ommetje. Langs de route een ramen-expo met zo`n 24 foto’s van 100 jaar oud of meer, die bij de locatie te zien waar ze indertijd (over) gemaakt zijn. Zo kreeg je een zo echt mogelijk inkijkje in het Wisse(n)kerke van toen. Een kleine zomerse bijdrage voor bewoners en bezoekers, voor ouder en voor jonger, voor zoekers en voor recreërende passanten. Dat ook tijdens de Wissenkerkse Feestdag en, met een kleine pop-up-expo tijdens EEF.

       
 De route kon spontaan gelopen, deze adressenlijst  als extraatje. Tijdens het seizoen wisselen panelen soms ook iets van adres.
Voorstraat: 1 – 9 – 12 – 13 – 17 – 18 (bordje bij de pomp) – 20 – 22 – 26 – 28 – 35 – 38
Oostvoorstraat: 27 – 25 – 17 – 13 – 2 (raam om de hoek)
Ooststraat: 9 – 28 (extra, binnen)
Dorpsdijk: 38 – 48 – 52 – 56 – 84 – 102
Achterzijde Dorpsdijk 11

 


Op 16 mei is de expo geopend door burgemeester van Noord-Beveland, mevrouw Demmers, samen met de bovenbouwers van de lokale basisscool De Vliete, die net een speciaal programma achter de rug hadden.

Geschiedenisles voor de bovenbouwers en hun bijdrage aan het project
De middag van de opening wandelden de bovenbouwers van De Vliete als eerste de route. Zo`n honderd jaar terug dat is ongeveer de tijd dat de grootouders van de grootouders van de leerlingen jong waren. Vooraf hadden ze, aan de hand van een puntenlijst, herinneringen opgehaald met oudere familieleden of kennissen over het gewone leven vroeger en de verschillen en overeenkomsten met nu. Een grote greep uit deze opgedabe weetjes komt ook op deze site, zodat iedereen die kan lezen.
De route blijft ook speciaal de moeite waard als meer-generatiewandeling. Ook info over iets minder jaren geleden dan honderd jaar is voor wie nu jong is natuurlijk snel interessant. Ook 50 jaar terug is al geschiedenis en er is ook al het nodige nu anders dan toen.

Extra info of verhalen op de site
Op de fotopanelen staat steeds wat compacte informatie. de site is er alle ruimte voor meer extra informatie bij de foto`s en de adressen. De weetjes die de leerlingen hebben opgedaan zetten we ook graag op de site (natuurlijk anoniem), zodat ze breder gedeeld kunnen worden. Ook mensen zonder kennisjes in groep 7 of 8, die, in dit jaar met meer aanleidingen om samen terug te blikken, geïnspireerd zijn om hiervoor wat te schrijven over 100 jaar terug, worden welkom geheten. Een en ander kan per mail ingestuurd naar stichtingvlam@gmail.com. Zo wordt de route een steeds levendiger, concreet inkijkje in het leven in de gewone geschiedenis in Wissenkerke (en elders).  Ook tijdens het inrichten van de expo kwam er de nodige leuke extra info boven. Ook deze wordt binnenkort opgenomen.Publiciteit over deze route (Deze vermeldingen zijn verhuisd naar de pagina Welkom/’De basis’, waar ook de publiciteit over de andere edities, zo goed mogelijk, bijgehouden wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.