Wissenkerke 100 jaar terug!


Voor deze zomer wordt er nu in Wissenkerke een eerste route voorbereid: ‘O kijk, dat zijn die oude foto`s van hier!’ -Wissenkerke. De opening is (ook hier) in samenwerking met de lokale basisschool. De Vliete.
De route zal lopen door de Oostvoorstraat – de Voorstraat – de Dorpsdijk en dan via de Achterweg  en daarmee is er een echt rondje om een leuk ommetje te maken. Langs de route komt er een ramen-expo met foto’s van 100 jaar oud of meer, die bij de locatie te zien zijn waar ze indertijd (over) gemaakt zijn. Zo krijg je een zo echt mogelijk inkijkje in het Wisse(n)kerke van toen. Een kleine zomerse bijdrage voor bewoners en bezoekers, voor ouder en voor jonger.   

Donderdagmiddag 16 mei zullen de bovenbouwers van de Vliete als eerste deze route wandelen. De leerlingen krijgen daarbij geschiedenisles in de open lucht. Daarna zal de route officieel geopend worden door de burgemeester, mevrouw Demmers. Het is, onder schooltijd, in de middag, maar iedereen die wil en kan is daarbij van harte welkom.
Zo`n honderd jaar terug dat is ongeveer de tijd dat de grootouders van de grootouders van de leerlingen jong waren. De route is een leuke aanleiding om in de familie of met (oudere) bekenden herinneringen op te halen aan het gewone leven vroeger, zowel aan de verschillen als aan dat wat van alle tijden is. Ook info over iets minder jaren geleden dan honderd jaar is voor hun natuurlijk snel interessant. Ook dat is op hun leeftijd al echte geschiedenis en er is ook al het nodige nu anders dan bijvoorbeeld vijftig jaar geleden. De weetjes uit die verhalen zetten we ook graag op de site (natuurlijk anoniem), zodat ze breder gedeeld kunnen worden. Ook mensen zonder kennisjes in groep 7 of 8, die, in dit jaar met meer aanleidingen om samen terug te blikken, geïnspireerd zijn om hiervoor wat te schrijven over 100 jaar terug, worden welkom geheten. Een en ander kan per mail ingestuurd naar stichtingvlam@gmail.com.  Zo wordt de route een steeds levendiger, concreet inkijkje in het leven in de gewone geschiedenis in Wissenkerke (en elders).  

Op deze site worden ook andere weetjes bij de foto’s opgenomen. Mede met dank aan iedereen die een en ander al heeft gedeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.