Meer info over de huizen langs de route ed.


Deze pagina is permanent in opbouw. Aanvullingen zijn ook steeds van harte welkom.

Op deze pagina is ruimte voor extra info over de foto`s en adressen. Dat om onderweg te lezen of later thuis. De pagina zal door het seizoen heen steeds rijker worden, ook door wat bewoners vertellen n.a.v. de expo. (Extra informatie kan ook het hele seizoen ingestuurd worden.) De info kan gaan zover panden waar een foto hangt, maar ook over anderen panden en ook over andere huis, tuin en keukenzaken, van fietsen tot kleding.
De locaties kunnen tijdens het seizoen ook nog wat wisselen. Voor de helderheid hebben de de adressen een icoontje: die aan de westzijde <, die  aan de oostzijde >, die aan een noordzijde ^ en aan een zuidzijde V. (Omdat de laatste panelen nu uitgezet worden is en enkel adres nog niet opgenomen.) De foto`s zelf zijn hier niet opgenomen, het idee is immers het op locatie kijken. 

<Voorstraat 38, foto

< Voorstraat 35, foto (Gemeentehuis)
Links van het hart van het Gemeentehuis (‘nr 31”), waar het nu is uitgebreid is met nieuwbouw, stond tot 1917 het grote herenhuis plus het kantiir alias het rentmeestershuis van de bekende heer Vader, hoofd van een familie die indertijd veel heeft opgebouwd in Wissenkerke. Meerderen van hen wzijn ook burgememeester geweest.

< Voorstraat 28, foto
< Voorstraat 26, foto
< Voorstraat 22, foto (Delicia)

< Voorstraat 20, foto (Buurthuis ‘Onder de toren’)
Op de foto is te zien dat er eerst een heel straatje was met aan het einde de kerk. Deze nieuwe kerk ligt ook iets verder naar voren.

<Voorstraat 20a, foto
Hervormde kerk met een Vollebregtorgel en een Müllerorgel.
VollebregtorgelBouwjaar: 1767, Architect: J. Vollebregt (orgelbouwer)

Het volebregtorgel is een orgel met een manuaal (handmatig) en aangehangen pedaal met 10 registers, gemaakt door J. Vollebregt in 1862. Het orgel werd geplaatst in de voormalige hervormde kerk. In 1970 verhuisde dit orgel naar de nieuwe kerk. De bekroning op de middentoren, David met harp, werd wegens hoogtegebrek geplaatst op de balustrade. Bij de verplaatsing werd de windvoorziening geheel vernieuwd en kas in de huidige kleurstelling gebracht.
Koororgel, in 1767 gemaakt door P. Müller, in 1908 geplaatst door de firma Dekker uit Goes in de Gereformeerde kerk in Baarland. Bij deze gelegenheid werd het orgel van een nieuwe kas voorzien. In 1925 werd het instrument verplaatst naar de Gereformeerde kerk van Wissenkerke. In 1969 werd het orgel gerestaureerd en in het huidige kerkgebouw geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
foto van Hervormde Kerk Hervormde kerk vanwege het Vollebregtorgel en het Müllerorgel

> Voorstraat 18, vaste foto. De pomp op de stoep
Gietijzeren waterpomp met lekbak uit 1870. Slanke, zuilvormige gietijzeren pomp op vierkante natuurstenen plaat. Bekroond door een bol. Onder de “kraan” een waaiervormige lekbak op bewerkte voet. Waardering Pomp van cultuurhistorische- en ensemblewaarde en van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

> Voorstraat 17, foto. (De Kroon)
In 1870 bestata cae de lroon in elk geval al, zals d eadvertentie toont. Overigens blijkt een tijdje daarna zijn vrouw de zaak te gaan runnen.



< Voorstraat 13 en 15
Een zoon en een de bekende familie Vader hadden hier elk een huis.
Nr 13, waarschijnlijk ca. 1834 gebouwd. Het was een herenhuis met op de eerste verdieping 5 ramen, maar is later ‘afgetopt’. (Info over de rede daarvan is welkom.)

Rechts op de hoek het huis, nr 15, waarschijnlijk ca. 1828 gebouwd, ook met 5 ramen op de 1e verdieping van beide huizen, in 1975 afgebroken.

> Voorstraat 12
Dit huis had eerst een volle bovenverdieping. Het is afgetopt. Info over de rede daarvan is nog welkom.

> Voorstraat 9, D ouwe smisse
De steen voor het huis, verzonken in de straat, lag oorspronkelijk bovenop het wegdek. Deze werd gebruikt om, eromheen, ijzeren banden voor wielen mooi rond te trekken.

> Voorstraat 1 (Galerie/atelier)
Voorheen Wielersrust


– Voorstraat, trappen.

Nog niet heel lang geleden was er nog geen trap en reed de bus hier de helling op en dan linksaf verder.

^ Achterzijde Dorpsdijk 11 (voormalige autorijschool)
Het pand ernaast was vroeger ‘Het Wachthuis’. Hier konden paarden rusten en bij de poel ernaast (zie foto) drinken.

^Dorpsdijk 102, foto.

-Dorpsdijk 100
Vrijstaand huis met bouwjaar: 1895

In de rechte gevel aan de zijde van de dijk omlijste voordeur met bovenlicht en 8-ruits schuifvensters. Strekken boven de vensters. XVIII-XIX. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

-Dorpsdijk 98
Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw

Beschrijving van Houten wagenschuur en enkele bijschuren
(bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

^ Dorpsdijk 84, foto
^ Dorpsdijk 56, foto.
^ Dorpsdijk 52, foto.

– Dorpsdijk 30
Omstreeks 1770 wordt herberg Het Parochiehuis van Wissenkerke aan de Dorpsdijk in Wissenkerke geopend. Frans Francoise staat in 1828 geregistreerd als logementhouder en in 1854 als herbergier. Francoise is in 1867 nog steeds herbergier, maar het Parochiehuis is dan omgedoopt tot Gemeentehuis – verdere gegevens ontbreken vooralsnog.



< Ooststraat 9 (Naast voorheen Concordia), foto.
Het logement “Concordia” bestond in elk geval al in 1900 en was toen van de heer Braal.  Tot 2004 bleef hier een cafe, in verschillende handen.

Op de foto staat op de stoep voor het logement exploitant Braal; de vrouw met het witte mutsje is zijn echtgenote. Bij het paardehoofd staat dochter Geertje.



< Ooststraat 28 met molen De Onderneming uit 1867
De Onderneming is een korenmolen met een ronde stenen ‘bovenkruier met stelling’, die sinds kort weer draaiende is gemaakt en nu ook echt in bedrijf is.
Hier is is (binnenkort) ook een eigen collectie foto`s over de molen te zien. Zie ook www.facebook.com/bijde.molenaar.9

< Oostvoorstraat 2 / Ooststraat ‘1a’, foto (B&B)
V Oostvoorstraat 13 (Cafetaria Jerro`s diner), foto

V Oostvoorstraat 17 (De Spar), 2 foto`s
War nu de Spar staat stond vroeger het grote pand cvan de opebabare lagere school,
Waar nu de entree van de parkeerplaats is stond vroeger café Pax Intrantibus.
Het café zat hier in elk egval al in 1901. In 1925 is hier een winkel gekomen.



V Oostvoorstraat 35 (voormalige Bakkerij)

V Oostvoorstraat 27, foto. (voormalige Pastorie)
Dit was de oude pastorie van de hervormde kerk. In e Voorstraat stond nog een andre pastorie. Daarna en nog tot voor kort, zat hier pension “De Oude Pastorie” .

 

En verderop, maar toch omdat het ook een Rijkmonument is:
Dorpsweg 1A
Woonhuis van het traditionele Zeeuwse type. Twee vensters aan weerszijden de omlijste middendeur. Dakkapel waarschijnlijk later toegevoegd. Aan de achterzijde rechts naast de deur kelder en opkamer. Het zadeldak tussen puntgevels belegd met Oud-Hollandse pannen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)


Bronnen:
-Bewoners
-http://rijksmonumenten.nl/monument/39097/woonhuis-van-het-traditionele-zeeuwse-type/wissenkerke/
-noordbevelanddronk.nl

-Wissenkerke in oude ansichten