Natuur in de stad vroeger en nu!

.
1e Kerstdag tot en met 1 januari 2021: de Eindejaars Plantenjacht. Bloeiende planten in de winter. 
FLORON organiseert deze winter voor de zevende maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van Kerst tot 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Jij kunt ook meedoen!We verwachten deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen  voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien. Klik HIER  voor aanmelding en meer info.


Het weekend van 12&13 september was vooreerst de finale van deze zomerexpo. Omdat hij door de Corona niet genoeg uitgewerkt kon, komt hij komende zomer terug. De landelijke tellingen rond diersoorten blijven we aandacht geven. Zie agenda hieronder.


Van 1 maart t/m 13 september 2020 (meteorologisch voorjaar t/m Monumentenweekend)
-(Mini)Ramenexpo met kijkjes op locatie.
-Start in Zierikzee, gepland met om de week een extra serie, groeiend van Zuidhavenpoort tot Nieuwe Kerk (en zo mogelijk ook weer door andere kernen op S-D.). 

-Bij dag en avond vrij te bekijken.
-Deel 1 Havenpark 18: Bomen langs het Havenpark nu en vroeger
-Deel 2 Kraanplein 22: Zeehonden in en bij Zierikzee nu en vroeger
-Deel 3 Fizi Kerkhof zuidzijde: Vleermuizen bij de Nieuwe Kerk vroeger en nu.
-De verdere groei is uitgesteld vanwege de corona-adviezen. In het voorjaar leek deze route met ramenexpo nog een extra leuk buitenuitjes, intussen blijkt het verstandig om niet nog meer volk naar centrum van Zierikzee te lokken. Daarom is de volledige groei uitgesteld naar komende zomer, 2021. de tellingen blijven juist wel aandacht krijgen.
-Aandacht voor landelijke teldagen en anders acties die sterk aansluiten.
-Extra info op de site en, tegen de zomer is er ook een eenvoudig boekje gepland.
-Rondleidingen en schoolprogramma`s in verschillende vormen mogelijk tegen vergoeding.

         

Op 1 maart, de eerste dag van het meteorologisch voorjaar, is Stichting Vlam in Zierikzee gestart met de nieuwe raamexpo ‘O kijk, natuur in de stad vroeger en nu!’. Bij deze expo wordt, aan de hand van oude foto`s, afbeeldingen en meer op locatie, gezocht naar allerlei inkijkjes in de natuur binnen de stad in eerdere eeuwen. Daarnaast komen er spotjes op de natuur in de stad van vandaag. Een leuke, andersoortige manier om te kijken hoe het zit met de rijkdom aan ‘flora en fauna’ vroeger en nu, zowel van wilde natuur als van aangelegde, van vleermuis tot valk en van veen tot monumentale lindeboom.

De expo groeit weer tijdens het voorjaar steeds verder uit en is dan nog een lange zomer te zien. (Zo mogelijk ook weer in andere ketnen op S-D.) De eerste series geven een glimp van de geschiedenis van de bomen langs het Havenpark en van de zeehonden. die soms tot in de Nieuwe Haven en zelfs de Oude Haven gesignaleerd zijn. Iedereen wordt ook van harte uitgenodigd om bij te dragen met eigen, oude afbeeldingen of nieuwe foto`s van fauna en flora in de kern van Zierikzee. We maken ook graag koppelingen bij allerlei evenementen, zoals vogelteldagen en dergelijke (ook verder op het eiland).
De groeiende expo start achter de ramen van Havenpark 18 en van Kraanplein 22 en is van 1 maart t/m het Monumentenweekend (13 september), bij dag en avond, vrij te bekijken. Nieuwe, extra locaties worden natuurlijk steeds direct hier vermeld en soms ook linkjes naar extra info.

Bijdragen kunnen gestuurd via stichtingvlam@gmail.com. Natuurlijk kan er ook worden overlegd.
Hier op de site zal ook steeds wat meer extra info te vinden zijn.
We wensen iedereen weer plezierige kijkjes!
..


Agenda, ook van evenementen met zusterthema`s (bijna elke maand een landelijke teldag).


zo 1 maart: Start ramenexpo ‘O kijk natuur in de stad vroeger en nu!’


zo 1 maart: Serie 1 ‘O kijk, bomen langs het Havenpark!’, ramen Havenpark 18 Zierikzee.
zo 1 maart: Serie 2 ‘O kijk, zeehonden in en bij Zierikzee!’, ramen Kraanplein 22 Zierikzee.
Klik HIER voor het filmpje dat gemaakt werd van de verdwaalde zeehond in de Oude Haven door Kees en Ria Laurijssens.


za 14 maart: Serie 3 ‘O kijk!’ Uitgesteld naar 21 mei vanwege de gezondheidsmaatregelen. Pas in april/mei bleek het weer, haperend, opgepakt te kunnen worden.
wo 18 maart: Boomfeestdag. Afgelast vanwege de gezondheidsmaatregelen. Wel kan, met afstand, in stijl een kijkje genomen bij de mooie bomen in de stad o.a. aan het Havenpark en exposerie. Klik HIER wel voor meer info over de Nationale Boomfeestdag.

za
11 april (paaszaterdag): Landschapsdag Schouwen-Duiveland in Burg-Haamstede. (Afgelast vanwege de gezondheidsmaatregelen.)
za 18 & zo 19 april: Landelijke bijenteldagen.  www.nederlandzoemt.nl/doe-mee / www.nationalebijentelling.nl. Achter de ramen van Havenpark 18 een kleine editie van Natuur in de Stad over vroegere lokale imkers hier.  Beiden gaan door!


za 25 april: Serie 6 ‘O kijk!’ (Uitgesteld omdat de ramen net onbereikbaar werden vanwege de gezondheidsmaatregelen.)
za 2 mei: Serie 7 ‘O kijk!’ (Uitgesteld omdat de ramen net onbereikbaar werden vanwege de gezondheidsmaatregelen.)
wo 13 mei: Start wedstrijd ‘Mooiste Boom van het jaar 2020’  (Zie ook Agenda voor dit stuk uit De Bevelander).Gaat gewoon door!


ma 18 mei: En nu echt ook serie 3 bij Fizi, naast de Nieuwe Kerk aan het Kerkhof zuidzijde: O kijk, over de vleermuizen vroeger en nu!

za 23 & za 24 mei: Landelijke teldag vleermuizen. Moment voor een rondje bij schemeringen langs de Nieuwe Kerk en poorten, maar ze vliegen soms zelfs in gewone tuinen in Plan West. Klik HIER voor meer info: www.zoogdiervereniging.nl/agenda/2020/voorjaars-vleermuistuintelling.


za 30 mei:  
Met veel plezier promoten we hier de nieuwe hype ‘botanical chalking’ = bij plantjes en onkruid in/bij stoepen deze met stoepkrijt ernaast natekenen en/of de naam erbij zetten. Helemaal leuk in aansluiting bij de raamexpo ‘O kijk, natuur in de Stad!’
Over de initiatiefnemers en het idee: morethanweeds.co.uk/news/
Snel en internationaal populair geworden door dit artikel: www.theguardian.com/environment/2020/may/01/not-just-weeds-how-rebel-botanists-are-using-graffiti-to-name-forgotten-flora-aoe
Ook in Nederland heeft het al op vele plekken aandacht gekregen, o.a. bij www.degroeneagenda.nl/botanical-chalking/
Insturen van een foto ervan, via stichtingvlam@gmail.com, is van harte welkom.

Appreciation of chalking on Twitter

Za 4- zo 13 juli Nationale week van de vlindertelling, georganiseerd door de Vlinderstichting.
Meedoen, door te tellen in eigen tuin of in perk of park, draagt bij om de kennis van de stand van zaken up to date te houden. Je ziet nog eens wat en er zijn tips om je tuin extra aanlokkelijk te maken voor vlinders. Vlam promoot dit jaar deze teldagen, in aansluiting op haar thema ‘O kijk, natuur in de stad vroeger en nu!’ Klik hier voor de site van de Vlinderstichting met instructies en meer leuke vlinderinfo.29 en 30 augustus tijdens de tweede Nationale Vleermuistuintelling.
eind aug: Jaarlijkse zeehondentelling in de Voordelta en de Wester- en Oosterschelde. Ook rede voor een kijkje bij serie 2. Meer info volgt.
eerste weekend sept.: Nationale Spinnentelling.
za 12 & zo 13 sept. is het jaarlijkse Egelweekend. De Egelwerkgroep van de Zoogdiervereniging, vraagt iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland. Klik HIER voor meer info.

za 12 & zo 13 sept: Monumentenweekend. Met ook een O kijk hier!-special.

Van 25 september t/m 7 oktober mee met de Bodemdierendagen 2020.
Met waarneming van publiek kan beter gezien worden hoe het gaat met het bodemleven in de Nederlandse dorpen en steden. Meedoen kan met een duik eigen tuin of balkon, perk of park en voor kinderen ook bij een schoolplein! Het invulformulier voor de waarnemingen kan direct online ingevuld en doorgeven of eerst gedownload meegenomen naar buiten. Meer info op bodemdierendagen.nl/doe-mee.


1e Kerstdag tot en met 1 januari 2021: de Eindejaars Plantenjacht. Bloeiende planten in de winter. 
FLORON organiseert deze winter voor de zevende maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van Kerst tot 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Jij kunt ook meedoen!We verwachten deze winter aardig wat bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen  voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

2021
eind januari: Landelijke vogeltelweekend.
tweede weekend februari: Mollentelling

februari: Boom van het jaar.