O kijk, die bomen!


Deze oktobermaand draagt Stichting Vlam bij met de nieuwe exporoute ‘O kijk, dat zijn die bomen vroeger hier!’. Deze expo mede ter gelegenheid van de landelijke Maand van de Geschiedenis en natuurlijk aansluitend op het overleg over de zorg voor de bomen. Rond de Oude Haven en tot het Havenplein in Zierikzee zijn ca. 30 posters te zien met heel oude foto’s en meer, achter ramen bij de plekken die ze tonen. Al in de eerste helft van de 18e eeuw zijn er langs de kades hier bomen aangeplant, zoals te zien op een prachtige, oude plattegrond en op een aantal pittoreske etsen. De kades liepen toen nog door tot de Mol. Na de gedeeltelijke dempingen in 1872 en 1891 en het ontstaan van het Havenplein en het Havenpark, kreeg het geheel, vanaf het poortcomplex, nog meer de sfeer van een lommerrijk park waar gewerkt werd, waar mensen met plezier flaneerden en waar ook vroeger allerlei vieringen werden georganiseerd. De route is tijdens de hele oktobermaand, coronaproof, bij dag en avond, vrij te bekijken.

Tijdens het uitzetten van een expo zien we vaak aldoende meer en ontmoeten we altijd de nodige extra bewoners. Nu hoorden we meer over veel verschillende punten die spelen rondom het beheer van de bomen rond de Oude Haven. Wij zoeken vooreerst/bij voorkeur alleen naar extra info en geven die hier zo goed mogelijk weer.
Hieronder nu (begin oktober):
-Een kaartje met de route en de adressen
-Iets extra info over het beheer door de tijd heen aan de hand van enkele foto’s
-Een eerste rij linkjes naar projecten van anderen rond (de) bomen.
-Nu ook een opsomming van de gehoorde punten, zowel voor behoud als voor kappen als voor vervanging ed.
-Mochten mensen nog een link of punt missen dan kan dat doorgegeven via stichtingvlam@gmail.com.Nu 30 posters en er volgt nog wat groei.
In elke volgorde en ook los te bekijken.

Bij start bij Oude Haven Zuidzijde, via het bruggetjes om de haven heen, Oude Haven noordzijde – Havenpark noordzijde tot het Havenplein, via  Havenpark zuidzijde terug:
Oude Haven zuidzijde 12 (serie) – 14 – 16 – 32
Oude Haven noordzijde 53 – 5135 – 31 – 29 5 –  (3)  
Havenpark noordzijde 3729 – 217 (serie)
Havenpark zuidzijde 18 (serie) 22
Op Kraanplein 24

*In de posterserie zit een ets uit 1745 met een afbeelding van het poortcomplex gezien vanaf de buitenzijde. Tussen de poorten door is te zien dat er toen al, direct daarna, grote bomen stonden langs de Oude Haven. De huidige bomen zijn natuurlijk niet meer diezelfde exemplaren,  degene die er nu staan zijn geen 270 jaar oud. Op verschillende heel oude foto’s van rond 1900 is te spotten dat er kennelijk soms sprake is van herinplant van een deel en, zo te zien, bewust van slechts een deel. Het is natuurlijk ook een klassieke insteek om zo optimaal mogelijk met alle voor en nadelen om te gaan door te vervangen in gedeeltes, om-en-om o.i.d.

——–ca. 1895 ——–

———- 1899 ——–

———-  ca 1910 ——-

Hieronder info over een aantal activiteiten van andere rondom de bomen in Zierikzee.

♠ Woensdag 10 november Nationale Boomfeestdag. Het NME S-D heeft, ondanks de corona, op de klassieke datum in het voorjaar al met een aantal scholen Boomfeestdag gevierd. Meet info volgt als er dit jaar hier toch nog meer komt.

♠ Aflevering rubriek oud-archivaris Huib Uil over Bomen in Zierikzee  Klik HIER.

♠ Kunstenares Erna Jurg laat 7 paneeltje met gedichten over bomen reizen over Schouwen-Duiveland. Deze zomer deze elk tegen een boom in de Poststraat in Zierikzee. Opmaat van dit project ‘Circus Boemerang’ was het gelegenheidsgedicht met betrekking tot de lindebomen lans de Oude Haven in Zierikzee. Klik HIER voor een stukje erover in de PZC.. Z.s.m. wordt hier de nieuwe locatie vermeld.


♠ Er is de afgelopen tijd rumour over het beleid m.b.t. de bomen langs de Oude Haven. Aanleiding was dat de Gemeente, in het kader van herstel van de kades, de huidige bomen wil gaan kappen (en later vervangen door nieuwe). Er blijkt eigenlijk sprake van een aantal verschillende pijnpunten die de meningen verdelen en die nu allemaal naar boven komen en de mening voor of tegen bepalen.

*De Gemeente bracht afgelopen jaar dus het plan om de kade van de Oude Haven te herstellen en daarvoor de bomen erlangs te kappen. Ze zouden daarna vervangen worde door nieuwe bomen. die meerdere jaren oud zijn.
*Overigens zou de beoogde aannemer (intussen) gezegd hebben dat alleen kap aan de zuidzijde van de haven nodig is voor het herstel.
De Gemeente zou dat echter niet mooi vinden. Mocht er gekapt worden dat is het natuurlijk sowieso ook nog een optie omdat minstens aan de noordzijde in fases te doen.
*We hoorden ook dat de nieuwe bomen, handig, meer langs de kaderand zouden komen. Voor zover wij weten stan ze nu op de eeuwenoude dijk en bovendien zover van de rand dat de wortels daar niet snel doorheen zullen duwen. WE hebben dus zelf bedenkingen bij de geplande locatie van de nieuwe bomen.
*Vanuit een bewonersinitiatief is er een petitie organiseerde tegen die kap. Deze bewoners zijn tegen omdat dat het mooie stadsgezicht beschadigt en omdat ze genieten van de voordelen van de bomen als zon-wind-en/of stofvangers.
*Genoemd bewonersinitiatief heeft extra technische studie gedaan/laten doen en kap zou niet nodig zou zijn. Ook zouden ze de optie zien om de bomen tijdelijk te verwijderen.
*De Stichting Museumhaven, of enkele van hen, lijkt/lijken er primair moeite mee te hebben dat dit tegengeluid de start van het herstel vertraagd. Zij ziet/zien niet alleen zelf dat er soms zelfs stenen uit vallen, het schijnt ook (betalende) toeristen met oude boten af te schikken. Idee is daarbij dat bovendien dat de bomen in de geschiedenis wel vaker zijn vervangen en degene die ervoor in de plaats komen ook al een aardig formaat zullen hebben. 
*Sommige bewoners, zowel aan de noordzijde als aan de zuidzijde blijken er juist naar uit te kijken dat de grote bomen vervangen worden door kleinere. Dit zodat ze dan meer lichtinval hebben of omdat de huizen dan mooier uitkomen.
*Sommige bewoners brengen in dat ze last hebben van de luizen die de huidige bomen aantrekken. Deze geven veel plakkerig vuil op de auto’s, die op de parkeerplaatsen eronder staan. Ook is de klacht gehoord dat er vogels vanuit de bomen op de auto’s ‘schijten’. Het luizenprobleem zou opgelost kunnen worden door een ander soort bomen, of de vogels dan ook wegblijven is niet duidelijk.
*Parallel iijkt de reuring ook te komen doordat vanwege de covidmaatregelen de reguliere inspraak haperde. De eerste geplande bijeenkomst moet gecanceld. Een gewone open bijeenkomst is er niet meer geweest. Er loopt wel ander overleg maar mogelijk voelt niet iedereen zich überhaupt serieus  gehoord.
*Overigens is het ook wat onduidelijk of alleen de omliggende bewoners waren uitgenodigd of heel Zierikzee. En het is natuurlijk wel een stukje van het hart van het centrum dat iedereen aangaat. 

Een greep uit het nieuws: periode oktober 2019 – september 2021 Het is vast niet compleett
https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/beeldbepalende-linde-gekapt-bij-hotel-mondragon-in-zierikzee~a71a0915/
https://www.petitie24.nl/petitie/3235/stop-bomenkap-oude-haven-zierikzee
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/122506/Succesvolle-petitie-tegen-bomenkap-Zierikzee
https://m.facebook.com/De.PZC/posts/1568143580023491?locale2=hi_IN
https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/omwonenden-oude-haven-zijn-terug-bij-af-de-meeste-aanbevelingen-worden-aan-de-kant-geschoven-br~ad43745d/

https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/beter-laat-dan-nooit-bewoners-krijgen-iets-te-zeggen-over-bomenkap-rond-oude-haven~aa6a1714/

Meer over  de Maand van de Geschieden 2021

Klik HIER voor het hele programma

.

.

.

.

.

.

.

.

.