Brouwershaven

O kijk, die foto`s van WO-l hier.
De zomerexpo is hier afgelopen, maar van 1 oktober t/m 11 november is hier, weer achter de ramen van het Tonnenmagazijn, een kleine serie te zien als onderdeel van ‘O kijk, die foto`s van WO-l hier’. Deze omdat het op 11 november 100 jaar geleden is, dat er wapenstilstand werd gesloten. Bij deze serie ook de oudste luchtfoto van Brouwershaven, uit 1930-1932, net vrijgegeven door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Klik HIER voor meer info over deze expo.



Zomerexpo 2018
Tot de laatste zomerdag, 20 september, was hier een prachtige serie, bij dag en avond (24/7), vrij te bekijken achter de ramen van het Tonnenmagazijn aan de haven en van de voormalige bakkerswinkel aan de Oude Markt. Bij deze zomerexpo foto`s van rond 1900 toen de haven nog vol lag met een bruine vloot en bevolkt werd door scheepslui en reders. Een kaartje met de locaties hieronder. Daarbij ook nog een wisselde kleine greep, extra verhalen, naast de info op de panelen. 

Op de foto: aan de overzijde, helemaal rechts, het Tonnenmagazijn, waar vroeger de tonnen werden bewaard, die als boeien werden gebruikt, en waar nu oude foto`s geëxposeerd zijn achter de ramen.

Haven noordzijde 38
Markt noordzijde 21

Bij de foto`s op de panelen staat steeds een korte toelichting. Hier een kleine, extra greep verhalen. Deze kan wisselen als de expo`s anders ingericht worden. Inzendingen van verhalen uit eigen familie, die aansluiten, zijn van harte welkom.


Het beeld van Jacob Kats op de Markt

Op de markt staat een door de Gentse beeldhouwer G. Parmentier gemaakt standbeeld van Jacob Cats. Het beeld dat er nu staat is een replica van het oorpronkelijke. Die was extra interessant, omdat het in Nederland een van de eerste beelden op een plein was.


Sporen van de techniek, het weer en gebarsten glas-negatieven.



Enkele foto`s hebben de tand des tijds wat minder doorstaan. Ze zijn gevlekt, de bovenlaag heeft schuursporen en op een enkele foto zie je een echte lijn lopen. De foto`s zijn expres niet bijgewerkt, ook zulke lijnen zijn niet gecamoufleerd. Die laten iets bijzonders zien van de vroeger fototechniek. In het begin werden foto`s gemaakt door het licht dat in de camera-box viel op een glasplaatje met een dun laagje zilverzout op te vangen. Het zilver oxideerde bij feller licht en zo kreeg je, door het spel van licht en schaduw, een echt mooi beeld. Dat het goed werkte is wel te zien aan de vele mooie foto’s, die met zo`n glasplaat gemaakt zijn. Deze glasplaatjes breken echter ook snel. Bij het afdrukken is dan te zien dat er een keer een barst in het plaatje is gekomen of dat zelfs twee delen tegen elkaar aangeschoven moesten worden.


Koningsdag Brouwershaven

  

De verjaardag van de koning of koningin wordt al heel lang gevierd met volksfeesten. Nu ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander, daarvoor voor die van de koninginnen Beatrix, Juliana en Wilhelmina. Ook 100 jaar geleden gingen de vlaggen uit en werden er optochten georganiseerd. Juist op dat soort dagen gingen fotografen er graag op uit en er zijn dus regelmatig foto`s van te vinden. In Brouwershaven is er op zo`n dag een van de weinige oude actiefoto`s van gemaakt.  


Cafetaria Oud Brouw

Bij cafetaria Oud-Brouw in Brouwershaven is één wand binnen helemaal bedekt met een prachtige oude foto van de Oude Haven. Op deze foto, die bij ‘O kijk hier!’, in Brouwerhaven hing, is rechts nog net het pand te zien waar zij nu in zitten èn is nog net te zien dat hier toen een ”Vlees…” zat. Het zal een Vleeshouwerij/slagerij zijn geweest. De huidige eigenaar vertelde dat er, in een ruimte achter in het pand, nog vleeshaken hingen toen hij er in trok. Het kleine huisje dat achter het pand stond, dat waarschijnlijk het echte slachthuisje was, is helaas afgebroken.