Adios Spanjaarden, Welkom Geuzen!

Op deze pagina is extra info te vinden bij de twee kleine gelegenheidsexpo’s over de 80-jarige oorlog en Zierikzee
>Intro op ‘Adios Mondragón, Welkom Sinterklaas’, over de Beeldenstorm in Zierikzee en het Beleg van Zierikzee en op ‘O kijk, die foto`s van dat geuzenfeest 100 jaar terug!’
>Daaronder de info voor het bestellen van een afdruk van de oude vogelvluchtkaart ‘Het Beleg van Zierikzee’ plus het boekje ‘Het Mondragónpad’.

>Daaronder een groeiende lijst linkjes naar meer info over de geschiedenis toen.

     


Deel 1: ‘Adios Mondragón, Welkom Sinterklaas’ over Het Beleg van Zierikzee tijdens de 80-jarige oorlog.

Landelijk is er dit jaar veel aandacht voor de 80 jarige oorlog die rond 1600 woedde. Deel 1 gaf midden in het centrum van Zierikzee een zo echt mogelijk inkijkje in het ‘Beleg van Zierikzee’, dat hier toen, in 1575 – 1576, was als deel van die strijd.
Rond 1600 kwamen de Nederlanden, met de bekende Geuzen, in opstand tegen de Spaanse heerschappij.  Het was een mengeling van strijd om godsdienstvrijheid en verzet tegen de steeds dwingender Spaanse heerschappij. Eerst kwam dit vooral vanuit de protestanten, daarna ook de katholieken. De opmaat was de beroemde/beruchte Beeldenstorm.
Ook in Zierikzee is er huisgehouden, alhoewel dit wel beperkt bleef tot vernielen van 1 klooster, het Minderbroederklooster. Er waren hier zeker protestanten, er werden hier ook in enkele dorpen protestantse diensten in de vorm van ‘Hagepreken’ gehouden, in tuinen. Het lokale gezag heeft de beeldenstorm echter kordaat afgestopt, dat omdat ze geen ‘bugeroorlog’ wilde.
Toen Zierikzee ook voor de Oranjes koos werd de stad belaagd door Spaanse troepen onder aanvoering van veldheer Mondragón. Dat gaf een heel ander beeld dan dat van de warme ontvangst van Sinterklaas, toch een katholieke bisschop, die nu al weer lang jaarlijks uit/via Spanje op bezoek komt. Het beleg heeft een klein jaar geduurd en was heftig. Zierikzee heeft deze slag uiteindelijke verloren, ze heeft echter niet erg of langdurig geleden. Ten eerste heeft Mondragón ervoor gezorgd dat er niet geplunderd werd ed. Dat was overigens volgens de toenmalige regels, omdat De Nederlanden wel meer autonomie wilden, maar geen onafhankelijkheid nastreefden (‘De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd’). Het was evengoed zo bijzonder dat Mondragón hier altijd hoog werd gehouden en er bijvoorbeeld, zelfs tot op heden, hier een hotel is dat naar hem is vernoemd. Het nieuwe beleg heeft echter ook maar heel kort geduurd. De Spaanse soldaten gingen muiten omdat hun soldij maar niet uitbetaald werd en trokken weg. Dat soldij-probleem speelde vrij uitgebreid en groot slachtoffer daarvan is Antwerpen geworden. Daar hebben de Spaanse soldaten zich enige tijd later met een grote groep afgereageerd, waarbij onder andere 6.000 inwoners zijn vermoord.
Zierikzee heeft, net als grote delen van we westelijke gebieden, daarna heel weinig last gehad van de oorlog en kon juist verder uitgroeien. (Een wijdere ring van Nederlandse plaatsen heeft veel langer en zwaarder moeten vechten.) De oorlog heeft wel tot 1648 geduurd, maar ondertussen werd wel in 1602 de VOC en in 1622 de WIC opgericht en werd in Zierikzee in 1599, in ruim een jaar, het Havenkanaal gegraven. Vandaar dat deze tijd hier ook al eerder met een vrolijke viering herdacht werd, zoals te zien in expo-deel-2.
De 80-jarige oorlog was overigens niet een losse strijd van De Nederlanden tegen de Spanjaarden. Bij de linkjes naar meer info ook een naar de NPOserie die dit jaar is utgezonden en nog te zien is. Deze gaat over de hele 80-jarige oorlog, maar geeft ook nog wat meer kader. Ook linkjes die info geven over de hele rij van vergelijkbare belegeringen, die hier toen in Zeeland zijn geweest.

-Deel 2: O kijk, dat Geuzenfeest 100 jaar terug! Ook ongeveer 100 jaar geleden blijken ze in Zierikzee uitgebreid gevierd te hebben dat indertijd de Oranjes en de Geuzen verwelkomd werden. Nu en toen was dit echter al weer vele ruzies en oorlogen geleden. Kennelijk is het van alle tijden om soms een patriotisch moment af te stoffen om een leuk en mooi, nostaligisch feest te vieren. Dat we dit fenomeen nu mede kunnen zien door een serie prachtige, nagebleven, oude foto`s is weer bijzonder. Deze zijn te bekijken achter de ramen van Havenpark 5 (ElectroWorld), dus ook deze in het centrum waar het straatfeest ook was.

Eerder heeft ‘De Vereeniging’ hier een boekje gemaakt met het verhaal en de route van Mondragón, die ook buiten gevolgd kan worden, maar ook lezend.
Een afdruk van de vogelvluchtkaart van Zierikzee tijdens het beleg is, met het boekje, ook te bestellen. (En overblijvende pepernoten worden besteed aan expo`s!) Klik HIER voor een grotere versie van de poster, met info over het te bestellen Kaart&Boekje.
Klik ook zo (HIER) voor verwijzingen naar meer kader-info over de 80-jarige oorlog.

Hieronder de info voor het bestellen van een afdruk van de oude vogelvluchtkaart ‘Het Beleg van Zierikzee’ plus het boekje ‘Het Mondragónpad’.
(Overschietende pepernoten/winternoten worden aan de expo`s besteed.)
Deze optie staat gedurende 2020 in principe even on-hold.


Omdat PostNl soms trager is, zeker vlak voor bijvoorbeeld Kerst,  leveren we vlak daarvoor bestellingen met lijst, op het eiland S-D, ook tijdelijk per eigen koerier af voor dezelfde verzendprijs. Zo kan er meer bijtijds binnen zijn!

 

>Verwijzingen en linkjes naar meer info

Meer over Het Beleg van Zierikzee, tijdens de 80-jarige oorlog
‘Terugblik na vier eeuwen op het beleg van Zierikzee 1576-1976.’ Dit incl. verwijzing naar een feestelijke viering 200 jaar na dato (1776). Klik HIER voor dit artikel geschreven door de heer WW.H. Keikes en de heer H.Uil, archivaris van Zierikee en Schouwen-Duiveland.

Kader door info over de 80-jarige oorlog in Nederland
Dit is o.a. heel aansprekend en overzichtelijk te krijgen via twee serie van de NPO (2018), beiden nog te zien via ‘Uitzending gemist’.
-De serieuze, daarbij alles wel zo concreet mogelijk getoond: ’80 Jaar Oorlog’
https://www.npostart.nl › 80 Jaar Oorlog
-Een grappig aangeklede verzie, bedoeld voor jeugd: ‘Welkom bij de 80 Jarige Oorlog’,  https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/449338/80_Jaar_Oorlog.html

Beiden zijn natuurlijk voor iedereen bedoeld die geïnteresseerd is en (net) oud genoeg om iets van geschiedenis en strijd om ruimte te krijgen.

Zeeland algemeen
www.omroepzeeland.nl/nieuws/104486/Hoe-de-oorlog-met-Spanje-die-nooit-eindigde-nu-toch-afgelopen-is

Het Beleg van Zierikzee was er één in een serie binnen Zeeland
-nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Goes
-nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Reimerswaal

-nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Middelburg_(1572-1574)
-nl.wikipedia.org/wiki/Opstand_van_Vlissingen
-nl.wikipedia.org/wiki/Staats-Spaanse Linies in Staats-Vlaanderen – het huidige Zeeuws-Vlaanderen